2022. 12. 03. Szombat Ferenc, Olívia napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

StartStop 12:30

Belföld

Honvédelmi Minisztérium: Valótlanságokat állít az Index a védelmi modernizáció készülő beszerzéséről

Nem veszi drágábban Magyarország az AMRAAM rakétákat az Egyesült Államoktól. Az államközi beszerzéseknél az árképzést nem szabad leegyszerűsítő módon kezelni és annak eredményeit rosszindulatú hangulatkeltésre használni.

  • Honvédelmi Minisztérium: Valótlanságokat állít az Index a védelmi modernizáció készülő beszerzéséről

Magyarország kormánya a Zrínyi 2026 Honvédelmi- és Haderőfejlesztési Program részeként ajánlatot kért az Egyesült Államok kormányától légiharc- és légvédelmi feladatra egyaránt használható AMRAAM rakéták, kiegészítő berendezések és szolgáltatások beszerzésére. Az eljárás részeként, az amerikai külügyminisztérium engedélyezte az export lehetőségét, és arról a védelmi együttműködési ügynökség (DSCA) útján augusztus 27-én értesítette a kongresszust. Az erről a mozzanatról kiadott amerikai közlemény alapján a magyar sajtóban több híradás is napvilágot látott. Ezek közül az Index augusztus 30-i cikkének címe, és állítólagos olvasói megkeresések alapján publikált feltételezései hamis színben tüntetik fel a magyar légtérvédelmi képesség helyreállítása szempontjából kulcsfontosságú készülő beszerzést.

A cikkíró alapvető hibát vét azzal, hogy az amerikai közleményben szereplő – és hangsúlyozottan csak becsült – keretösszeget egyszerűen leosztja a beszerzésre tervezett rakéták mennyiségével és ebből von le következtetést a rakéták darabárára vonatkozóan. Teszi ezt annak ellenére, hogy a közleményben világosan jelzik: nemcsak a rakétákról, hanem javítókészletekről, rejtjelező-, kommunikációs biztonsági és navigációs berendezésekről, szoftverekről, dokumentációkról, kiképzésről és sok más járulékos elemről is szó van, melyek jelentős tételt képeznek egy ilyen tranzakcióban. Az amerikai közleményben 8 soron keresztül sorolják ezeket, amire az Index csak elnagyoltan utal.

Ezzel a leegyszerűsítő eljárással legfeljebb egy „fajlagos darabárat” lehet kiszámítani, mely beszerzésről-beszerzésre jelentős eltéréseket mutathat. Ha a szerző a DSCA oldalán szintén fellelhető, más AMRAAM-exporttal kapcsolatos közlemények esetében is megtette volna a leosztást, akkor láthatta volna, hogy a magyar esethez képest vannak alacsonyabb és magasabb „fajlagos darabárak” is, az adott üzlet sajátosságai függvényében. Ezzel kapcsolatban figyelembe kell venni azt is, hogy az Egyesült Államoktól történő legtöbb védelmi célú beszerzés esetében a tranzakció nem közvetlenül a gyártó cég és a vásárló ország között történik, hanem minden esetben államközi megállapodás keretében. A rakéták végleges árát az amerikai kormány illetékes ügynöksége határozza meg egy szabályozott és transzparens beszerzési eljárás keretében és az nem képezi további egyeztetések tárgyát.

A cikkíró harmadik szarvashibája pedig a Wikipédia AMRAAM-szócikkére hivatkozás. Az abban található mintegy 400 ezer dolláros darabár másfél évtizeddel ezelőtti állapotokat tükröz, nem számol az inflációval és az azóta gyártásba került jóval korszerűbb eszközök megemelkedett árával.

Az elmúlt időszakban az Index már nem először kelt indokolatlanul feszültséget olvasói körében haderőfejlesztési programok tekintetében. Ténykedésükből az a következtetés adódik, hogy a nyilvánosan rendelkezésre álló források, szakmai publikációk tanulmányozására sem veszik a fáradtságot, azaz ténykedésük az újságírói munka alapvető szakmai-etikai követelményeinek sem felel meg ebben a tekintetben.

A valótlan állításokkal szemben a kormány mindent megtesz a Zrínyi 2026 programban szereplő beszerzések leghatékonyabb megvalósítása érdekében, figyelembe véve az országvédelmi képességeket és az azok kialakításához szükséges anyagi források ütemezését – olvasható a Honvédelmi Minisztérium közleményében.

Honvédelmi Minisztérium

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Elindult Gyurcsányék házi TV-je

Elindult Gyurcsányék házi TV-je

Gyűlöletkeltés és a fideszes szavazók sértegetése. Így indított a Demokratikus Koalíció házi tévéje, a DK TV. Gyurcsány Ferenc szerint azért volt szükség az online csatornára, hogy ők közvetlenül mondhassák el a választóknak, mit gondolnak a világról, és kiket képviselnek.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!