2020. április 6.,
hétfő, Vilmos, Bíborka napja

Hollik István: Felháborító, hogy Brüsszel sikerként beszél a migránskártyákról

2019. április 10., szerda 15:07

Felháborítónak nevezte Hollik István kormányszóvivő szerdán Budapesten, hogy Brüsszel sikeres programként beszél a migránskártyákról.

A kormányszóvivő felidézte: az Európai Bizottság szóvivője kedden egy kérdésre azt válaszolta, hogy nagyon sikeres a migránskártya program.

Hollik István felháborítónak nevezte, hogy Brüsszel sikerről, sikeres programról beszél, miközben terroristákat pénzelnek.

A Magyarországon fogva tartott Hassan F. terroristavezér is ilyen migránskártyán keresztül jutott pénzhez. Ha ő kaphatott ilyet, simán hozzájuthatott más terrorista is - jegyezte meg Hollik István.

Rámutatott: az Európai Bizottság mind a mai napig nem adott megnyugtató választ, hogy kik használják ezt a kártyát, hány terroristát szűrtek már ki az ellenőrzéseken, és a kártyahasználókat, azok személyazonosságát hogyan ellenőrzik. Ahelyett, hogy arról beszélnek, a migránskártya milyen sikeres, valóban válaszolni kellene azokra a kérdésekre, hogy a migránskártyák tulajdonosait és az egész programot milyen módon ellenőrzik. A magyar kormány továbbra is várja a válaszokat - jelentette ki Hollik István.

Kérdésre azt mondta: a bizottság akkor járt volna el helyesen, ha akkor amikor a bevándorlási krízis elkezdődött, a tagállamokat megkérdezi a migránskártya program finanszírozásáról, arról, hogy ezt ilyen formán szeretnék-e. Ez nemcsak nem történt meg, hanem a bizottság azt a tényt, hogy az unió negyven milliárd forintot fordított erre a programra, eltitkolta a tagállamok elől és ez véletlenül derült ki. Látszik, hogy a bevándorláspárti vezetésnek szándékában sem áll ezt a programot megszüntetni - jegyezte meg a kormányszóvivő, aki hangsúlyozta: azért is fontos, hogy egy bevándorlást ellenző vezető kerüljön a bizottság élére, hogy az ilyen és ehhez hasonló programokat le tudja állítani.

MTI