2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

Belföld

Hollik: A kormány nem adja fel bevándorláspolitikáját

Még ha kizárással fenyegetnek is, akkor sem változtat mindez a kormány bevándorláspolitikáján – mondta Hollik István kormányszóvivő arra reagálva, hogy kilenc tagállamból több mint egy tucat párt kezdeményezte az Európai Parlament Néppárti frakciójában a Fidesz kizárását. A magyar kormánypárt tagságáról a tervek szerint a frakció március 20-i ülésén nyitnak vitát.

  • Hollik: A kormány nem adja fel bevándorláspolitikáját

Joseph Daul a Néppárt elnöke a márciusi vitáról azt mondta, lehetőséget kell adni a Fidesznek, hogy még egyszer kifejtse álláspontját. Kiemelte azt is, hogy a döntést a pártcsalád tagsága hozza meg, és nem lehet megjósolni a vita kimenetelét.

A politikus ugyanakkor a Die Weltnek adott interjújában a magyar kormányzati plakátkampánnyal kapcsolatban úgy fogalmazott, a Néppárti frakció egy nagy család, amelyben lehetnek viták, de van egy határ – ezt Orbán Viktor átlépte. Mint mondta, megkapta a szükséges számú indítványt ahhoz, hogy a közgyűlés napirendjére vegyék az ügyet.

A Néppártban többen ellenzik a Fidesz bevándorlásellenes plakátkampányát, amelyen Soros György mellett Jean-Claude Juncker bizottsági elnök látható, aki a magyar kormány álláspontja szerint azon dolgozik, hogy bevándorlókontinenssé tegye Európát. Juncker pártja tagja a néppárti frakciónak, a politikus pedig hónapok óta hangoztatja, hogy a Fideszt ki kellene zárni.

Orbán Viktor a hét végén azt mondta a Welt am Sonntag című német lapnak, hogy a kampány következő szakaszában Junckert lecserélik Frans Timmermansra, a baloldal csúcsjelöltjére. „Soros György szerepe az európai politikában nem megkerülhető, és mindenkinek joga van tudni, hogy Timmermans bevallottan az ő szövetségese” – fogalmazott a miniszterelnök.

Még ha kizárással is fenyegetnek, a kabinet akkor sem adja fel bevándorláspolitikáját – így válaszolt a kormányszóvivő a kezdeményezésre. Hollik István szerint egyes néppárti képviselők migrációs politikája miatt a frakció egyre messzebb került a keresztény értékrendtől.

„Mi abban reménykedünk, hogy az európai emberek felébrednek, és egyértelműen ki fogják nyilvánítani, hogy a biztonság számukra elsődleges. A bevándorlás e tekintetben veszélyt jelent. Ha az európai emberek üzenete egyértelmű lesz, az arra fogja kényszeríteni a Néppártot is, hogy változtasson a bevándorláspolitikához kapcsolódó viszonyán. És mi is ezen dolgozunk” – mondta a kormányszóvivő.

A Fidesz számára a keresztény értékek fenntartása, a biztonság és a közösségek védelme a fontos – mondta Halász János, a kormánypárt frakciójának szóvivője a néppárti kezdeményezésre reagálva.

„Magyarországon az emberek felhatalmazást adtak erre, hiszen az április nyolcadikai, még nem egészen egy éve zajlott országgyűlési választáson az egyik fő téma is ez volt, és mi a magyar emberek véleménye alapján cselekszünk most is” – nyilatkozta.

Hozzátette: a Fidesz számára a magyar emberek véleménye a fontos Brüsszelben is.

A KDNP készen áll arra, hogy minden vitatott kérdésről lefolytassa a megfelelő vitákat azért, hogy a néppárt győzzön a májusi parlamenti választáson – jelentette ki Nacsa Lőrinc párt frakciószóvivője. Rámutatott, erős Európát és benne erős konzervatív oldalt szeretnének látni, ugyanakkor a szétaprózódás veszélyére figyelmeztetett.

„Azt látjuk, hogy a baloldal szalámitaktikája érvényesül, ők megpróbálják a Néppártot megosztani, szerintünk a Néppártnak egységesnek kell maradni. Ez a szocialisták és a liberálisok taktikája, hogy az erős Néppártot meggyengítsék belülről, vagy akár kívülről, mi nem szeretnénk fölülni ezeknek a provokációknak” – mondta Nacsa Lőrinc.

Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a néppárti frakció széteshet, amennyiben a választások előtt nem a valódi kampánytémákkal foglalkozik. Bár a kezdeményezők nincsenek sokan, tudnak olyan hangulatot kelteni, amely a Néppárt európai ellenfeleinek kedvez a májusi EP-választásokon.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

CPAC Hungary 2024 - élőben a HírTV műsorán + videó

CPAC Hungary 2024 - élőben a HírTV műsorán + videó

Csütörtöktől harmadik alkalommal tartják meg a CPAC Hungary-t, amely minden eddiginél nagyobb lesz. Majdnem háromezer résztvevőt várnak, köztük 500 külföldi vendéget. Az esemény legfontosabb pillanatait a HírTV élőben közvetíti.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!