2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Belföld

Hogy mindenki értse, mit miért fizet

Februárra dolgozza ki a kormány az egyszerűsített rezsiszámlákat. A cél, hogy mindenki megérthesse: valójában mit miért fizet. Az úgynevezett szénfillér azonban az Európai Bizottság döntése miatt az áramdíj része marad. A fogyasztók évi 42 milliárd forinttal támogatják így a Vértesi Erőműnek szenet termelő, de veszteségesen működő márkushegyi bánya bezárását, a dolgozók elhelyezését és a környezet helyreállítását.

Túl bonyolultak a rezsiszámlák a kormány szerint. Orbán Viktor a szerdai, vásárosnaményi kormányülés után kijelentette: a rezsiügy demokráciakérdés, és az állam feladata rendezni. „Ha egy ország polgárai az ő életüket alapvetően befolyásoló gazdasági eseményeket nem kapják meg érthető formában, akkor föl sem tudnak lépni az érdekeik védelmében, és ha nem tudnak fellépni az érdekeik védelmében, akkor mitől demokrácia ez?” – tette fel a kérdést a miniszterelnök.


A kormány februárra dolgoztatja ki az egyszerűsített számlákat a gáz- és áramszolgáltatók számára. „Hat éve mondjuk már mi is, hogy a 2008-ban bevezetett új számlák annyira bonyolultak, hogy talán még a szakemberek sem értik, és mindenképpen látnunk kell azt, hogy a panaszok 30 százalékát a számlák nem értése hozza. Talán a bizalmatlanság, ami a szolgáltatókkal szemben fennáll, is erre vezethető vissza” – közölte Boross Norbert, az ELMŰ Nyrt. kommunikációs igazgatója.

A 100 évvel ezelőtti villanyszámla négyszer ráfér a maira. A „szénfillérnek” az Európai Bizottság döntése miatt maradnia kell. A fogyasztók így támogatják például a Vértesi Erőműnek szenet szállító márkushegyi bányát, amelyet egyébként már rég bezártak volna, mert veszteséges. Brüsszel azonban jóváhagyta, hogy még egy évig működjön a mélyművelésű bánya. Utána az állami támogatásból a dolgozókat és a környezet helyreállítását fizetik majd a fogyasztók. „2018-ig az állam jogosan, 42 milliárd forinttal fogja és tudja támogatni a Vértesi Erőművet, illetve a márkushegyi bányát, és a márkushegyi bányászok átképzését, továbbképzését” – nyilatkozta Hegmanné Nemes Sára, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vagyonpolitikai államtitkára.

A döntés több mint 800 bányászt érint. Akinek megvan a 25 éves munkaviszonya vagy 5000 műszakot töltött a mélyben, korkedvezményes nyugdíjba is mehet. A Vértesi Erőmű a jövőben biomassza-tüzelésre fog átállni.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!