2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Belföld

Hogy férhet a baloldali összefogásba a rasszista ideológia?

Nyílt levélben tiltakozik a Mindent a Cigányokért Fórum Egyesület elnöke amiatt, hogy a bal oldali pártok együttműködnek a Jobbikkal. Rafael Gyula szerint ezt a megalkuvó baloldali politikát a cigányság nem tudja elfogadni, ezért tiltakozik és követeli az érintett pártoktól, hogy az együttműködést azonnali hatállyal mondják fel.

  • Hogy férhet a baloldali összefogásba a rasszista ideológia?

Felháborítónak tartom és megvetendőnek, hogy a baloldali tömörülések, olyan párttal akarnak szövetséget, illetve kormányt váltani, akikkel évekkel ezelőtt tett rasszista ideológiájuk mentén cigányüldözés, cigány gyilkosságok történtek– áll Rafael Gyula baloldali pártoknak címzett nyílt levelében. A Mindent a Cigányokért Fórum Egyesület elnöke elutasítja, hogy a bal oldali pártok együttműködnek a Jobbikkal.

Egyértelmű álláspontot hoztunk abban, hogy mi ezt nem fogjuk támogatni, de még tolerálni sem, semmilyen körülmények között a bal oldalnak. Tehát én csak ezt tudom elmondani.Nem szeretnénk, ha még egyszer megismétlődne a sorozatos rasszista gyilkosság úgy, hogy a bal oldal asszisztál majd a Gárda mellett masírozások, vonulások, megfélemlítések, fenyegetések, cigány-verések,cigány-üldözések, és úgy, hogy a baloldal ehhez asszisztál.– mondta a Hír TV-nek a roma politikus. Horváth Csaba főpolgármester-jelölt MSZP szerint azonban a Jobbik egy korrekt politikai partner.

A baloldali pártok már szalonképesnek tartják a pártot. Horváth Csaba, az MSZP főpolgármester-jelöltje is jelezte ezt, Kunhalmi Ágnes pedig csütörtökön jelentette ki, hogy összefognak a párttal az önkormányzati választásokon és a szélsőjobboldali, valamint antiszemita megnyilvánulások ellenére is szolidárisak maradnak a Jobbikkal.

Szolidárisnak kell lenni minden ellenzéki képviselőnek, minden ellenzéki képviselővel. Kettő: szolidárisnak kell minden ellenzéki pártnak, parlamenten belülinek és kívülinek is minden ellenzéki párttal– mondta Kunhalmi Ágnes.

 Korábban a Demokratikus Koalíció is elutasította a Jobbikot, sőt egyfajta karanténba zárást követeltek. Arató Gergely szerint azonban történtek változások a pártban. A DK országgyűlési képviselője ide sorolta azt, hogy a Szávay-ügynek is lett következménye.

2012 óta a Jobbik sokat tett azért, hogy visszatérjen a demokratikus politikai közösségbe, mi abban szeretnénk hinni, hogy ez egy őszinte változás. Szávay ügye például ezt mutatja. Azt gondoljuk, ugyanakkor, hogy továbbra is elváruk a Jobbiktól azt, hogy mindenfajta antiszemita nyilatkozattól és cselekedettől elhatárolódjon– nyilatkozta Arató Gergely a DK képviselője.

Szilágyi György, a Jobbik szóvivője szerint a származás szerinti megkülönböztetés mindenképpen elfogadhatatlan. Én úgy gondolom, hogyha a világon egy embert is, bőrszíne, vallása, vagy bármi olyan dolog - ártatlan emberekről beszélünk- atrocitás ér, akkor én azt bűnnek tartom– mondta korábban Szilágyi György. A Mindent a Cigányokért Fórum Egyesület elnöke szerint azonban a rasszizmus és antiszemitizmus napjainkban is jelen vannak a Jobbikban.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!