2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Belföld

Hoffmann: Nincs okuk tartani

Szeptembertől újabb, 10 százalékos fizetésemelésre számíthatnak a pedagógusok a január 1-jei béremelés után. A köznevelési államtitkár szerint négy éven belül a kormány végrehajthatja az életpályamodellhez szükséges béremelést. Hoffmann Rózsa szerint a törvény csak iskolatípusonként és a kerettantervenként korlátozza a tankönyvválasztás lehetőségét, ezért a kiadóknak nincs okuk tartani a piacvesztéstől.

A köznevelési államtitkár egy bicskei általános iskolában tartott sajtótájékoztatót. Hoffmann Rózsa megismételte, hogy 2017-ig – 10-10 százalékos részletekben – a kormány végrehajtja az életpályamodellhez kapcsolódó teljes béremelést. Tavaly ugyanis csak az ígért összeg 60 százalékát kapták meg a pedagógusok. A bérek az életpályamodelltől függetlenül is nőnek a minimálbér-emelésnek köszönhetően.

– Egyedül a pedagógusok dicsekedhetnek olyan bértáblával, amelynek a számítási alapját a mindenkori minimálbér képezi. Egy-egy pedagógusra nézve idén januártól 6-8, de inkább 8-10 ezer bruttó forintnyi emelkedést jelent automatikusan – mondta Hoffmann Rózsa. – Ezt először a február elején kézhez kapott fizetésükben érzékelhetik majd. Ezenkívül a közalkalmazotti bértáblában megszokott három évenkénti automatizmus is érvényesül, ez a pedagógustársadalom mintegy harmadát érinti, szintén havi 8-10 ezer forint bruttó összeg erejéig – tette hozzá a köznevelési államtitkár.

Január elsejétől azonban nemcsak a fizetések változtak, hanem a tankönyvellátás menete is. A terjesztés után a tankönyvírás is állami feladat lett. Az iskolák két könyv közül választhatnak majd tantárgyanként.

– Sajnos nem fogalmaz olyan egyértelműen, ami alapján a tankönyvkiadók pontosan láthatnák azt, hogy valójában milyen szerepük lehet, akár csak a következő tanév tankönyvellátásában, illetve mikor, hogyan, milyen ütemben és milyen nagyságrendben várható a kiszorulásuk a magyar tankönyvellátásból – mondta a Tankönyves Vállalkozók Országos Testületének elnöke. – Nyilvánvalóan azon kiadók, amelyek ténylegesen és végérvényesen befejezik a tevékenységüket, azok felszámolódnak – tette hozzá Szarvas-Ballér Judit.

Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkár viszont azt mondja: a törvény iskolatípusonként és a kerettantervenként korlátozza a tankönyvválasztás lehetőségét, de mivel az iskolák más-más kerettantervvel dolgoznak, a kiadóknak nincs okuk tartani a piacvesztéstől.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!