2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 03:00

Belföld

Hivatalosan megkezdődött az amerikai kiválás a Párizsi Egyezményből

Az Egyesült Államok megkezdte a párizsi klímaegyezményből való kilépésének hivatalos folyamatát - jelentette be Mike Pompeo külügyminiszter. Donald Trump elnök a mostaninál kedvezőbb feltételekkel hajlandó lenne visszatárni az egyezménybe. Közben Kaliforniában arra figyelmeztettek a kutatók, hogy a klímaváltozás miatti rendszeres erdőtüzek az éghajlat normális részévé váltak.

  • Hivatalosan megkezdődött az amerikai kiválás a Párizsi Egyezményből

Egy év múlva, pont az amerikai elnökválasztás idejére, vagy az azt követő napokra érhet véget a folyamat, amellyel az Egyesült Államok kilép a párizsi klímaegyezményből.

Donald Trump amerikai elnök már a 2016-os választási kampánya idején is az egyezmény következetes ellenzőjeként lépett fel, kormánya pedig az elmúlt években mindent megtett a már elfogadott környezetvédelmi szabályozások lebontásáért, azt állítva, hogy azok gátolják az üzleti világot és ezzel előnyhöz juttatnak más országokat az Egyesült Államokkal szemben.

Az Egyesült Államok ki fog vonulni a párizsi klímamegállapodásból, de tárgyalásokat kezd, hogy újra csatlakozzon az egyezményhez, vagy legyen egészen új, az Egyesült Államok számára tisztességes megoldás, ami jó a vállalatoknak a munkásoknak, az embereknek, az adófizetőknek

- mondta már két éve is az amerikai elnök.

A párizsi klímaegyezményt 2015-ben hozták tető alá, azóta a világ szinte minden országa aláírta, így a klímaváltozás elleni küzdelem kérdésében az amerikai kormány gyakorlatilag szembefordult minden szövetségesével és legnagyobb versenytársaival. Donald Trump közben folyamatosan arról beszél, hogy nem hisz a klímaváltozásban.

Kalifornia évről évre az ellenkezőjét bizonyítja. A klímaváltozást kutató tudósok szerint a leggazdagabb, természeti kincsekben gazdag államban mostanra az tekinthető normálisnak, hogy rendszeresek és egyre nagyobbak az erdőtüzek. A múlt heti tűz például Los Angeles két fontos kulturális központját, a Getty Múzeumot és a Ronald Reagan Könyvtárat fenyegette.

A klímaváltozás drámai hatással van a kaliforniai erdőtüzek gyakoriságára. Ennek több oka van. Először is a fosszilis tüzelőanyag a termőföld kiszáradást okozza, ami a növények elszáradásához vezet. Másrészt mostanra nagyon elavult a fosszilis tüzelőanyagra épülő villamosenergia hálózatunk, és a rendszer hibái is sokszor okoznak tüzet

- magyarázta a klímakutató.

A tudósok az elektromos vezetékrendszer átalakítását javasolják. Átfogó, nagy hálózatok helyett kisebbeket kellene kialakítani, amelyekbe a megújuló energiát is be kell vonni és növelni kell az áramtárló elemek kapacitását is. Szerintük sürgősen lépni kell. Tavaly elektromos zárlat miatt keletkezett Kalifornia mindeddig legsúlyosabb tűzvésze, 85 ember halálát okozva.

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Szijjártó Péter: a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz + videó

Szijjártó Péter: a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz + videó

Az idei európai parlamenti (EP) választáson újra döntést kell hozni a háború vagy béke kérdésében, márpedig a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten a Fidesz kampánynyitó rendezvényén.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!