2020. október 20.,
kedd, Vendel napja

Hivatali visszaélés gyanúja miatt Polt kikérte Demeter Márta mentelmi jogát

2019. július 5., péntek 09:53

Polt Péter legfőbb ügyész a Központi Nyomozó Főügyészségen folyamatban lévő nyomozás eredményeként indítványt tett az Országgyűlés elnökénél Demeter Márta országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére – írta a PestiSrácok.hu-nak a Legfőbb Ügyészség sajtóosztálya.

Az ügyészség közölte: a hivatali visszaélés miatt indult büntetőeljárásban a megalapozott gyanú lényege szerint Demeter Márta 2018 szeptemberében országgyűlési képviselőként a Magyar Honvédség működésével kapcsolatos adatokról szerzett tudomást, majd azokat a közösségi oldalán közzétette azzal a megjegyzéssel, miszerint a Magyar Honvédség a miniszterelnök közvetlen hozzátartozóját törvénysértő módon szállította. Amellett, hogy ez a közlés valótlan volt, Demeter Márta a törvényi kötelezettségét megszegve, közérdekből nem nyilvános adatokat adott ki. Demeter Márta országgyűlési képviselő e cselekménye hivatali visszaélés bűntettének megállapítására lehet alkalmas. A büntetőeljárás lefolytatására az országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztése esetén nyílik lehetőség – írták.

KÉTSZER IS “HIBÁZOTT”

Az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának LMP-s alelnöke tavaly ősszel fordult írásbeli kérdésekkel a belügyminiszterhez és a honvédelmi miniszterhez annak kapcsán, hogy a honvédség A319-es Airbusával miért utaztatták Ciprusról Magyarországra Orbán Viktor miniszterelnök lányát. Ezt minden érintett cáfolta, s kiderült, egy Orbán vezetéknevű magyar katona és családja utazott engedéllyel a gépen. Ezt követően egy másik írásbeli kérdésben egy kiképzési repülésen részt vevő gépről állította Demeter, hogy azon indokolatlanul és jogtalanul szállították Maróth Gáspárt. Ismét kiderült, hogy a Magyar Honvédség nemzeti fegyverzeti igazgatója, a nemzeti védelmi ipari és védelmi célú fejlesztésekért felelős kormánybiztos nem utazott a gépen. Ezek az információk később megjelentek a sajtóban és az ügy nagy politikai vihart kavart, többen az LMP-s képviselő lemondását követelték. Kósa Lajos, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke úgy fogalmazott, a képviselői esküben is benne van, hogy a „törvényeket megtartom”. Demeter Márta – aki a honvédelmi bizottság alelnöke – nem nyilvános adatot hozott nyilvánosságra, ez törvénysértés – fogalmazott a fideszes politikus, hozzátéve: a honvédelmi és rendészeti bizottságnak nem lehet olyan tagja, aki „szánalmas politikai okokból” visszaél adatokkal és nem nyilvános adatot nyilvánosságra hoz. Márpedig a katonai repülésre vonatkozó adatok nem nyilvánosak – nyilatkozta a politikus, aki Demeter Márta nemzetbiztonsági felülvizsgálatát is kezdeményezte. A Központi Nyomozó Főügyészség az ügyben nyomozást indított, ennek eredményeként kérte ki a legfőbb ügyész Demeter Márta mentelmi jogát. 

HírTV