2024. 04. 28. Vasárnap Valéria napja
Jelenleg a TV-ben:

Szélesvásznú történelem - Körhinta

Következik:

Híradó 12:00

Belföld

Hivatalba lépett Sulyok Tamás + videó

Elfoglalta hivatalát Sulyok Tamás, hazánk új köztársasági elnöke. Az Alkotmánybíróság korábbi elnökét az Országgyűlés múlt héten választotta államfővé. Sulyok Tamás beszédében akkor azt hangsúlyozta: a kölcsönös meghallgatás és megértés révén szeretne bizalmat építeni.

  • Hivatalba lépett Sulyok Tamás + videó

Február 26-án tette le esküjét az új köztársasági elnök a parlamentben. Az Országgyűlés 134 igen szavazattal választotta államfővé Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság addigi elnökét.

Az Országgyűlés előtt mondott beszédében azt mondta, a kölcsönös meghallgatás és megértés révén szeretne bizalmat építeni. A megválasztott államfő hozzátette, munkája során átláthatóságra fog törekedni.

Köztársasági elnökként is az alaptörvény által meghatározott keretek között, az ott definiált hatáskörökben, az alaptörvény értékrendje szerint, elveimhez hűen jogászként kívánok működni. Bizonyos hatáskörökben, például a kitüntetések, kegyelmezés a lehető legszélesebb transzparencia biztosításának a híve vagyok. A nehézségekkel küzdők, az önhibájukon kívül nehéz helyzetbe kerültek vagy magukról gondoskodni nem képesek, a szenvedők, az idős, a beteg, a magányos emberek mindig számíthatnak figyelmemre és támogatásomra – hangsúlyozta a köztársasági elnök.

Sulyok Tamás diplomáját a szegedi egyetemen szerezte, ahol később alkotmányjogot is oktatott. 2014 szeptemberében lett az Alkotmánybíróság tagja, 2015-ben pedig a testület elnökhelyettese, egy évvel később pedig az országgyűlés annak elnökének választotta.

Sulyok Tamás a rendszerváltás után a hetedik köztársasági elnök. 1989-ben Szűrös Mátyás lett átmenetileg hazánk államfője, őt a következő évben Göncz Árpád követte, aki tíz éven keresztül látta el feladatát. 2000-ben Mádl Ferenc, 2005-ben pedig Sólyom László lett a köztársasági elnök. 2010-ben Schmitt Pált választották meg államfőnek, ő azonban két évvel később lemondott, átmenetileg ebben az esetben a házelnök, Kövér László vette át a feladatát. Ezután Áder János lett a államfő két cikluson keresztül, őt követte Novák Katalin.

A megválasztott köztársasági elnök március 5-én, kedden lépett hivatalba, addig Kövér László házelnök látta el az államfői feladatokat.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!