2019. december 11.,
szerda, Árpád napja

Hiányzik-e bárkinek az SZDSZ?

Hír TV

2018. november 14., szerda 21:56

Az SZDSZ fausti dráma, vagy kész átverés show? Hiányzik e ma bárkinek a rendszerváltó párt? A héten lett volna 30 éves a Rendszerváltás emblematikus pártja, a magyar balliberalizmus megteremtője. Míg egyesek könnyesen nosztalgiáznak, mások pezsgőt bontanak. A Szabadfogás stúdiójában azonban nem a szokásos leosztás szerint jöttek a vélemények. A térfélen belül egymással is vitatkoztak a közéleti pankrátorok.

Egybefüggő könnyfátyollá vált a baloldali sajtó, a megboldogult SZDSZ harmincadik születésnapján. Nagy József és a 24.hu sem tartozik a könnyes megemlékezők közé, szerinte az SZDSZ betöltötte történelmi szerepét, majd saját balféksége miatt kimúlt. Nincs miért nosztalgiázni, nincs mire emlékezni. 

Dézsy Zoltán szerint az SZDSZ-nél kártékonyabb politikai szervezet nem létezett, a Párt tönkretette Budapestet. Pesty László szerint nem kéne ennyire keményen fogalmazni, hisz az igazi árulásra csak 1994-ben, a koalíciókötéskor került sor, egész addig az SZDSZ egy harcos antikommunista, liberális párt volt. Látszatra, vagy valóban? Maoista körök ejtették fogságba: Matényi László, Falus Ferenc, Demszky Gábor, vagy maga volt a Megtestesült Gonosz, akik megtévesztették, átverték szavazóikat? Összeesküdtek, majd lelepleződtek? Pesty László tanúja volt a Jurta színházas időknek, kötődött a Szabad Kezdeményezések Hálózatához és megvédte az ős-SZDSZ-t saját jobboldali társaitól is. Szerinte megalapozott és valóságos volt akkori antikommunizmusuk, azonban néhány év alatt eljutottak ennek ellenkezőjéig. Ez vált végzetükké.

Aki végül nyert, a „Nyugodt erő” – az egy francia választási kampányból lopott szlogennel befutó másik, mára nem létező párt, az MDF. Egykori prominense, Herényi Károly ma a baloldali luchadorok táborát erősíti a Szabadfogásban. Mekkorát fordult a világ a 30 év alatt? Charta tüntetés, nyilatkozatok, fordulatok, Soros-ösztöndíj. Te sem gondoltad volna magadról Károly 1990-ben, hogy 2008-ban együtt szavazol Gyurcsány Ferenccel a költségvetésről – jegyezte meg Huth Gergely.

Tekintse meg a teljes adást: