2020. október 29.,
csütörtök, Nárcisz napja

Hiába próbáltuk kérdezni Szávay Istvánt

Hír TV

2018. december 12., szerda 19:51, frissítve: szerda 20:08

Csak év végén mond le parlamenti mandátumáról Szávay István. A jobbikos politikus korábban azt mondta, egyelőre a pártvezetés kifejezett kérésére nem adja vissza mandátumát, mert még több ügyet be kell fejeznie.

December 31-i hatállyal mond le parlamenti mandátumáról Szávay István, aki ezt közösségi oldalán jelentette be. A politikus azután kényszerült lemondani jegyzői illetve frakcióvezető-helyettesi posztjáról, később pedig képviselői mandátumáról, miután napvilágra került egy hangfelvétel, amely tanulsága szerint egy zsidó nő megverésével dicsekedett párttársaink.

Közösségi oldalán az is írta a politikus, hogy az év végégi részt vesz a parlamenti munkában, mivel folyamatban lévő ügyeket kell lezárnia, és erre kérte a párvezetés, kizárólag a pártvezetés kérésére nem nyújtom még be lemondását.

– Képviselő úr, miért döntött úgy, hogy december 31-én mond le?
– …

Szávay István nem akart válaszolni a Hír TV kérdésére, hogy a frakcióvezetés miért ezt a dátumot határozta meg számára.

„Helyesnek tartottam, hogy lemondott a frakcióvezető-helyettesi tisztségről, de túl nagy áldozat tőle, hogy visszaadja a mandátumát” – véli Varga-Damm Andrea.

A jobbikos országgyűlési képviselő szerint képviselőtársa eddigi munkája alapján megérdemli, hogy részt vegyen saját javaslatának parlamenti szavazásán és túlzásnak tartja, hogy Szávay lemondott a mandátumáról.

– Teljesen más a lemondás jogi procedúrája, és más az, hogy ő miért mondott le. Senki. semmit nem szeretne elfedni. Ő lemondott, ő úgy gondolta, hogy ez a helyes döntés és ennek aztán van egy jogi eljárása, amiben az a nehézség merült fel, hogy pont egy hosszú ülésszak előtt vagyunk.
– Ön is úgy gondolja, hogy ez a helyes lépés?
– A lemondás? Nem, én nem támogattam – nyilatkozta a Hír TV-nek Varga-Damm Andrea.

„Szávay István eredményes munkát végezhetett volna. Inkább a kamarilla politikában. Sneider Tamás hatalmának belső fenntartásában szerzett érdemeket, és ezt próbálta a pártvezetés meghálálni” – mondta Volner János.

A Jobbik egykori alelnöke szerint elfogadhatatlan, ami Szávay lemondása körül kialakult.

„A Jobbik a néppártosodás próbáján egyértelműen megbukott, hiszen Szávay Istvánt nem zárta ki a sorai közül. Meggyőződésem, hogy, a Jobbik eddigi gyakorlatához hasonlóan, valahol a pártalapítvány környékén álláshoz fog jutni majd Szávay István. Becslésem szerint bruttó 1,5 millió forintos fizetésért, hogy a tiszteletdíja után őt majd a későbbiek folyamán anyagi hátrány ne érje” – vélekedett Volner János.

A DK elnökhelyettese szerint is elfogadhatatlan, hogy a kijelentések után a lemondás dátumáról folyik a vita.

 „Olyan embernek, aki mást emberi méltóságában, származása, vallása, neme, szexuális orientáltsága miatt, nem csak közszereplőként, hanem általában sérteget, de közszereplőként, annak nincs helye az Országgyűlésben. Én úgy tudom, hogy ő lemondott a mandátumról. Az, hogy ez mikortól van, ezt én pontosan nem tudom, nyilván ez a Jobbik frakciójának az ügye, de remélem távozik minél hamarabb az Országgyűlésből” – nyilatkozta Vadai Ágnes, a DK országgyűlési képviselője.

A politikus közösségi oldalán azt is bejelentette, hogy tiszteletdíjának egy részét, amelyet lemondása utáni időszakra kap, a Heim Pál Gyermekkórháznak fogja felajánlani.