2023. 12. 05. Kedd Vilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Belföld

Hiába ígérte meg Baranyi, aligha lesz helyi népszavazás a Fudanról

Az Alkotmánybíróság nemrég alkotmányellenesnek nyilvánította a budapesti IX. kerületben építendő kínai egyetemről szóló kérdést, így arról nem lehet országos népszavazást kiírni. A ferencvárosi baloldali polgármester most helyi népszavazást akar ugyanerről, de lehetséges ez egyáltalán? Az alkotmányjogász válaszol.

  • Hiába ígérte meg Baranyi, aligha lesz helyi népszavazás a Fudanról

A Fudan Egyetem kérdése meghaladja a helyi önkormányzat feladat- és hatáskörét, így a testület ultra vires, hatáskörén túlterjeszkedve járna el fő szabályként, ha a tárgyban helyi népszavazást írna ki

– vélekedett a Magyar Nemzet kérdésére küldött állásfoglalásában Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász.

A Századvég jogi szakértője megjegyezte, hogy a népszavazás kezdeményezéséről, az európai polgári kezdeményezésről, valamint a népszavazási eljárásról a 2013. évi CCXXXVIII. törvény 32. § (1) bekezdése rögzíti, hogy a helyi önkormányzat képviselő-testülete helyi népszavazást kizárólag a képviselő-testület feladat- és hatáskörébe tartozó ügyben rendelhet el. 

Ifjabb Lomnici Zoltán hozzátette, az alaptörvény kimondja,

az önkormányzatoknak a közügyek intézése során minden esetben a törvények keretei között kell eljárniuk, mely alkotmányos követelmény szintén sérülne, ha egy, az Alkotmánybíróság által alaptörvény-ellenesnek minősített, és a népszavazás jogi feltételeinek más szempontból sem megfelelő kérdésben népszavazás kerülne megtartásra.

Mint ismert, 

arról, hogy megépülhet-e a kínai Fudan Egyetem, az Alkotmánybíróság (AB) nemrégiben hozott döntése szerint nem lehet országos népszavazást tartani.

Az AB a határozatában kimondta, hogy egy nemzetközi szerződésben vállalt kötelezettségek teljesítését végrehajtó, azzal közvetlen összefüggésben álló törvény megváltoztatásában vagy hatályon kívül helyezésében az alaptörvény 8. cikk (3) bekezdés d) pontja kizárja a közvetlen hatalomgyakorlást mint a politikai alapjogok gyakorlását.

Nem sokkal később Baranyi Krisztina, a IX. kerület baloldali polgármestere azzal állt elő, már készítik a helyi népszavazáshoz a kérdést a Fudanról. 

Baranyi szerint a referendumot már kora ősszel meg lehetne tartani, ám Ifj. Lomnici Zoltán állásfoglalása alapján ebben a kérdésben a soha a legvalószínűbb időpont.

A Nemzeti Választási Bizottság 2021 augusztusában hitelesítette a Karácsony Gergely budapesti főpolgármester kezdeményezésére benyújtott kérdéseket, amelyeket a Kúria 2021 decemberében jóváhagyott. A Kúria döntése ellen alkotmányjogi panasszal éltek, így került a kérdés a taláros testület elé.

A Fudanról a baloldal azt állítja, a tervezett Diákváros helyett húznák fel, hiába tette egyértelművé a kormány, hogy mindkét projekt meg fog valósulni. 

Érdekesség, hogy az AB döntése előtt nem sokkal Karácsony párttársa, Tordai Bence azt mondta, nincs szükség rá, hogy „megtartsák a drága” referendumot a Párbeszéd elnökének kérdéseiben, hiszen a társadalom – szerintük – úgyis velük ért egyet.

A hatpárti összefogás vélhetően az országgyűlési választáson elszenvedett nagyarányú veresége után már nem ragaszkodik ahhoz, hogy népszavazást rendezzenek az általuk benyújtott kérdésekről, mert valószínűleg nem hittek benne, hogy nekik kedvező eredmény születne.

Karácsony Gergely ráadásul már maga előre kimondta a saját népszavazási kérdéseikre az ítéletet, amikor március elején úgy fogalmazott: „Április 3-án igazi népszavazás lesz, ahol döntünk a Diákvárosról és döntünk bajba jutott embertársaink megsegítéséről is.”

Magyar Nemzet

Borítókép: Baranyi Krisztina (Fotó: Havran Zoltán)

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!