2021. február 27.,
szombat, Ákos, Bátor napja

Hiába a figyelmeztetések, sok kutya került bajba Szilveszterkor

Hír TV

2019. január 2., szerda 09:01, frissítve: szerda 11:12

Hiába figyelmeztetnek az állatvédők szilveszter előtt, a petárdázás és a tüzijátékok miatt idén is sok kutya kóborolt el otthonról. Több ijedt állat pedig kerítésen akadt fenn vagy elgázolták. A Noé Állatotthon is ügyeletet tartott, az újévet pedig jótékonysági sportrendezvénnyel kezdték.

Második alkalommal rajtolt a Noé Állatotthon újévi jótékonysági futása, amelynek lényege, hogy a gazdák kutyáikkal tölthetik az első napot. Akinek nincs saját házi kedvence vagy szívesen örökbe fogadna még egy kutyust, Noé-s kutyával is indulhatott.

„A párommal együtt jöttünk, de az ő kutyája egy kicsit egyedi. Mindig lefekszik, három lépésenként, úgyhogy lehet, hogy séta lesz belőle” – mondta egy résztvevő. 

A Noé Állatotthonnál szigorú szabályok szerint folyik egy örökbefogadás. Sokszor még házhoz is ellátogatnak és szigorúan megszabják, melyik állat milyen körülmények közé ajánlott. Azt mondják ez fontos, éppen azért, hogy a menhelyi állatok végleges otthonra találjanak befogadójuknál.

„Őt kertbe ajánlják, de nagyon örülnék neki, ha valamelyik ismerősöm örökbe fogadná és én magam is tervezek, de egy olyan kutyust, aki a lakással kompatibilis és lakásba ajánlja a Noé is.”

Bár rengeteg szó esett arról, hogy a petárda és tűzijáték durrogása mit vált ki az állatokból, idén is nagyon sok kutya került bajba szilveszter éjszaka.

„Én magam ügyeletet tartottam az éjszaka – nyilatkozta Schneider Kinga, a Noé Állatotthon Alapítvány szóvivője. – Próbáltam koordinálni a bajba jutott állatokat, abból a tekintetből, hogy chip leolvasóhoz jussanak, aztán esetleg haza vagy ideiglenes befogadóhoz. Nagyon-nagyon sok kutya került bajba. És ami nagyon szemet szúrt nekem és ami nagyon fájdalmas, hogy sok kutya halt meg. Még szinte el se kezdődött az este, már több gázolás, kerítésre fennakadás volt. Csak amiről én tudok, az több, mint 10 kutya aki a mi vonzáskörzetünkben a halálát lelte. „

 A jótékonysági futáson több, mint százan indultak, a legtöbben Noés kutyával. Sokan később örökbefogadókká válnak.