2024. 05. 24. Péntek Eszter, Eliza napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Belföld

Hétvégén felvételiznek a nyolcadikosok

Országszerte hetvenötezer diák vesz részt a szombati központi írásbeli felvételin, amit szigorú óvintézkedések mellett tartanak meg a középiskolák.

  • Hétvégén felvételiznek a nyolcadikosok

Szombaton tartják a középfokú írásbeli felvételi vizsgákat, több mint 62 ezer nyolcadikos írja meg a magyar- és matematikadolgozatokat. Rajtuk kívül most vizsgáznak a hat- és nyolcosztályos gimnáziumba készülő alsóbb éves fiatalok is, így országosan mintegy 75 ezer felvételiző adhat számot tudásáról – tudatta az Oktatási Hivatal.

Az írásbeliket személyesen, de az egészségvédelmi intézkedések szigorú betartásával rendezik meg, egy teremben legfeljebb tízen tartózkodhatnak. A tanároknak kötelező, a vizsgázóknak pedig ajánlott a védőmaszk viselése – hívta fel a figyelmet a hivatal.

Azok a felvételizők, akik alapos indokkal nem tudnak részt venni a vizsgán, január 28-án kapnak újabb lehetőséget, a járványhelyzetre tekintettel azonban ebben az évben még egy pótnapot szerveznek, hogy azok is megírhassák a dolgozatokat, akik előzőleg betegek vagy karanténkötelezettek voltak. A második pótnap február 5-én lesz.

 
A szakképzésbe felvételiző fiatalokat rendszeres havi ösztöndíj várja Fotó: MTI/Rosta Tibor
 

 

A végzős nyolcadikosok gimnáziumba, szakgimnáziumba, technikumba, szakképző iskolába és szakiskolába is jelentkezhetnek, ám a központi írásbeli megírását nem minden intézmény követeli meg, sok helyre az általános iskolai jegyek alapján is be lehet kerülni.

Újdonság, hogy a szakképzést választó diákok rendszeres havi ösztöndíjra számíthatnak: a technikumban havi 8 ezer, a szakképző iskolában havi 16 ezer forint a juttatás, amit a képzés későbbi szakaszában – a vállalati gyakorlatozás idején – 25-60 ezer forintos munkabér vált fel, sőt

az utolsó évben akár a minimálbért is megkereshetik a diákok.

Bár a technikum önmagában a mérnökképzés előszobája, van egy magasabb szintű, mondhatni „elit” változata is: az okleveles technikusképzésben a középiskola a partneregyetemmel közösen kidolgozott, emelt szintű tananyagot oktatja, így

a diákok automatikusan bejutnak a felsőoktatásba, ahol ráadásul társaiknál hamarabb végezhetnek.

Van hová felvételizniük azoknak is, akiknek olyan rosszak a jegyeik, hogy még az általános iskolát sem tudják befejezni, őket a dobbantóprogram várja, személyre szabott, rugalmas felzárkóztatással, igaz, csak 16 éves kor felett. Akik pedig befejezték az általánost, de képtelenek eldönteni, merre tovább, ők a szintén újdonságnak számító orientációs évfolyamban tölthetnek el egy tanévet, hogy kitalálják, milyen iskolatípus lenne igazán nekik való.

Fontos továbbá, hogy a hétvégi felvételi vizsgára való jelentkezés nem azonos a konkrét iskolába való jelentkezéssel, utóbbi kérelmek leadására még csaknem egy hónap van: a végső döntést február 19-ig kell meghozni.

 

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!