2021. február 27.,
szombat, Ákos, Bátor napja

Hétvégén felvételiznek a nyolcadikosok

ORIENTÁCIÓS OSZTÁLY VÁRJA AZOKAT, AKIK NEM TUDJÁK, HOVA TOVÁBB

Magyar Nemzet

2021. január 21., csütörtök 18:50

Országszerte hetvenötezer diák vesz részt a szombati központi írásbeli felvételin, amit szigorú óvintézkedések mellett tartanak meg a középiskolák.

Szombaton tartják a középfokú írásbeli felvételi vizsgákat, több mint 62 ezer nyolcadikos írja meg a magyar- és matematikadolgozatokat. Rajtuk kívül most vizsgáznak a hat- és nyolcosztályos gimnáziumba készülő alsóbb éves fiatalok is, így országosan mintegy 75 ezer felvételiző adhat számot tudásáról – tudatta az Oktatási Hivatal.

Az írásbeliket személyesen, de az egészségvédelmi intézkedések szigorú betartásával rendezik meg, egy teremben legfeljebb tízen tartózkodhatnak. A tanároknak kötelező, a vizsgázóknak pedig ajánlott a védőmaszk viselése – hívta fel a figyelmet a hivatal.

Azok a felvételizők, akik alapos indokkal nem tudnak részt venni a vizsgán, január 28-án kapnak újabb lehetőséget, a járványhelyzetre tekintettel azonban ebben az évben még egy pótnapot szerveznek, hogy azok is megírhassák a dolgozatokat, akik előzőleg betegek vagy karanténkötelezettek voltak. A második pótnap február 5-én lesz.

 
A szakképzésbe felvételiző fiatalokat rendszeres havi ösztöndíj várja Fotó: MTI/Rosta Tibor
 

 

A végzős nyolcadikosok gimnáziumba, szakgimnáziumba, technikumba, szakképző iskolába és szakiskolába is jelentkezhetnek, ám a központi írásbeli megírását nem minden intézmény követeli meg, sok helyre az általános iskolai jegyek alapján is be lehet kerülni.

Újdonság, hogy a szakképzést választó diákok rendszeres havi ösztöndíjra számíthatnak: a technikumban havi 8 ezer, a szakképző iskolában havi 16 ezer forint a juttatás, amit a képzés későbbi szakaszában – a vállalati gyakorlatozás idején – 25-60 ezer forintos munkabér vált fel, sőt

az utolsó évben akár a minimálbért is megkereshetik a diákok.

Bár a technikum önmagában a mérnökképzés előszobája, van egy magasabb szintű, mondhatni „elit” változata is: az okleveles technikusképzésben a középiskola a partneregyetemmel közösen kidolgozott, emelt szintű tananyagot oktatja, így

a diákok automatikusan bejutnak a felsőoktatásba, ahol ráadásul társaiknál hamarabb végezhetnek.

Van hová felvételizniük azoknak is, akiknek olyan rosszak a jegyeik, hogy még az általános iskolát sem tudják befejezni, őket a dobbantóprogram várja, személyre szabott, rugalmas felzárkóztatással, igaz, csak 16 éves kor felett. Akik pedig befejezték az általánost, de képtelenek eldönteni, merre tovább, ők a szintén újdonságnak számító orientációs évfolyamban tölthetnek el egy tanévet, hogy kitalálják, milyen iskolatípus lenne igazán nekik való.

Fontos továbbá, hogy a hétvégi felvételi vizsgára való jelentkezés nem azonos a konkrét iskolába való jelentkezéssel, utóbbi kérelmek leadására még csaknem egy hónap van: a végső döntést február 19-ig kell meghozni.

 

Magyar Nemzet