2020. június 4.,
csütörtök, Bulcsú napja

Hetedik alkalommal rendeztek szemétszedő akciót Ózdon

Hír TV

2018. szeptember 30., vasárnap 13:16

Több mint százan szedték a szemetet Ózdon egy közösségi akció keretében. Hét éve hagyomány a borsodi városban az önkéntes takarítás. A programot egy helyi fiatalember találta ki, hogy felhívja a figyelmet saját környezetünk védelmére. Először alig páran csatlakoztak hozzá, mára azonban már a helyi középiskolák és több ózdi szervezet is szívügyének érzi az akciót.

Mindenkinek járt kesztyű, aki szemetet szedett. A zsákokat is gyorsan kiosztották az önkéntesek. Hetedik alkalommal rendeztek szemétszedő akciót Ózdon. A jelentkezők minden évben más-más városrészt tisztítanak meg. Idén többek között egy elhagyatott épület udvaráról hordták el a szemetet.

„Senkinek nem jó gondolom, hogy a szemétben mászkál, meg ugyebár ott is lehetett látni, hogy mekkora szemétdomb volt. Konkrétan lapáttal és vasvillával szedjük a szemetet ki, és úgy lapátoljuk át a szemeteszsákba” – fogalmazott Nagy Krisztián önkéntes.

A program kitalálója is részt vett a munkában. Dancsok Tamás azt mondja, hét éve azért szervezte az első szemétszedő akciót, hogy élhetőbbé tegye saját környezetét.

„Tulajdonképpen ez arról szól, hogy egy ilyen példamutatás, hogy tegyük szebbé a környezetünket, és ugye mi átlagemberek nagyjából annyit tehetünk egy városban, hogy jelképesen egy évben egyszer szemetet szedünk. És akkor én ezt Ózdon kitaláltam, elkezdtem. Az első szemétszedésen voltunk körülbelül hatan, most vagyunk százan, és remélem, hogy jövőre még többen leszünk, és a város különböző pontjain szedjük a szemetet. Ezzel üzenjük, hogy szemetelni nem szabad” – nyilatkozta a szervező.

A programhoz több középiskola és helyi szervezet is csatlakozott.

„Nagyon fontosnak érezzük, hogy tegyünk a városunkban az ilyen tényleg apró dolgokért, és a közösségünk elhatározta, hogy ebben a szemétszedési akcióban részt veszünk” – mondta Dulai Nikolett, az ózdi Fidelitas tagja.

Az idei szemétszedés célja egy teljes konténer megtöltése volt. Ezt alig egy óra alatt teljesítette a több mint száz önkéntes.