2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

CPAC Magyarország 2024 13:00

Belföld

Hende: Nem fogadhatjuk el, hogy rólunk mások döntsenek

Nemzeti emlékhellyé avatták a budai Várnegyedet a honvédelem napján. Az ezt jelképező emlékoszlopot a honvédelmi miniszter leplezte le. Hende Csaba emlékeztetett: a Magyar Honvédség csapatai 1849-ben ezen a napon, május 21-én foglalták vissza a budai Várat. Magyarországnak jelenleg 11 nemzeti emlékhelye van. Ezek mind olyan történelmi helyszínek, amelyek a magyar nép és az ország területén élő nemzetiségek összetartozását erősítik.

A nemzeti emlékhelyet jelképező díszoszlopot a honvédelmi miniszter és Budavár polgármestere közösen leplezte le a Szentháromság téren. Hende Csaba beszédében hangsúlyozta, az 1848-as honvéd sereg sikeresen szolgálta a szabadság ügyét.

– Nekünk, kései utódoknak méltónak kell lennünk mindarra, amit az előttünk járók oly elkötelezetten és bátran, s ha kellett, mindhalálig szolgáltak. A nemzet életének legfontosabb feltétele a szabadság, a szabadság, amelyet csak közösen biztosíthatunk egymásnak. Nem fogadhatjuk el, hogy rólunk, nélkülünk mások döntsenek” – fogalmazott Hende Csaba.

A tárcavezető hozzátette: a Magyar Honvédség ma is készen áll a nemzet és a szabadság védelmére. – Ez az oszlop és ez a nemzeti lobogó maga köré gyűjt bennünket, a mai naptól fogva egyértelműen kijelöli a nemzeti emlékhelyet az itt élőknek és ide látogatóknak egyaránt – tette hozzá Hende Csaba.

Hogy a Várnegyed visszanyerje régi fényét

Az I. kerület polgármestere a legfontosabb feladatnak azt tartja, hogy a Várnegyed visszanyerje régi fényét. „Ami a királyi várkertet illeti, talán ez a legnagyobb volumenű munka, ez jövő év áprilisára, Ybl Miklós születésének 200. évfordulójára készül el – közölte Nagy Gábor Tamás. – A HM-épületet már idén szeretnénk átadni, a templom előtti Szentháromság teret pedig jövőre szeretnénk díszkőburkolattal ellátni” – mondta a polgármester.

A Hadtörténeti Múzeumban a szakminiszter nyitotta meg a Magyarország hadtörténete 1815 és 1866 című állandó kiállítás második részét. – Nem titkolom, hogy a múlt megismertetésével egyszersmind szeretnénk ráirányítani a figyelmet most szolgáló katonáink munkájára is (…) – fogalmazott Hende Csaba.

A tárlat az 1848–49-es szabadságharc ereklyéi mellett korabeli képzőművészeti alkotásokat is bemutat.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!