2020. július 16.,
csütörtök, Valter napja

Hende: Békeidőben is tudják a dolgukat

2013. június 26., szerda 18:20

13 alakulat több mint 1600 katonájának köszönte meg Hende Csaba honvédelmi miniszter az árvízi védekezésben nyújtott munkáját a Hősök terén. A tárcavezető szerint Magyarország ismét megmutatta, hogy erős, katonái képzettek és békeidőben is tudják a dolgukat.

A vízzel harcoltak a katonák június elején. Hol csatárláncban, hol pedig csak helikopterrel tudták a gátakat építeni. Mind a 28 veszélyeztetett helyen ott voltak. Ugyanezek a katonák szerdán a Hősök terén, díszmenetben sorakoztak fel. Köztük Kis Lajos alezredes is, aki ötven beosztottjával védte a Római partot. Naponta 12 órát dolgoztak. „Amikor láttam, hogy fárad a csapat, ösztönzés gyanánt én is beálltam, és ugyanúgy fogtam a lapátot és a zsákot. Próbáltam segíteni, átjuttatni őket a holtponton és megsokszorozni az erejüket” – fogalmazott az alezredes.

A katonáknak a honvédelmi miniszter köszönte meg a helytállást. 8500 katona több mint másfél millió munkaórában építette a gátakat. Tarlós István főpolgármester szerint ismét megmutatta a magyarság, hogy bajban képes az összefogásra. „Szeretteink élete és biztonsága mindig is drága volt és az is marad. Félő és féltő tekintetünk egyaránt a család felé fordul, ha baj ér bennünket. Talán ezért is vett részt sok asszony is a mentésben az önök köréből is, külön köszönet illeti őket” – fogalmazott a főpolgármester.

Az országban összesen több mint 600 kilométeren volt árvízvédelmi készültség, de sem haláleset, sem súlyos baleset nem történt.

Forrás: Hír TV