2024. 05. 01. Szerda Fülöp, Jakab napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Belföld

Helyzetbe hozni a megrendelőket és a kivitelezőket

  • Helyzetbe hozni a megrendelőket és a kivitelezőket

– A jegybank javaslataiban szakmai szervezetek korábbi felvetései köszönnek vissza, örömmel láttuk viszont ezeket a csomagban – mondta a Magyar Nemzet érdeklődésére Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnöke. A Magyar Nemzeti Bank kedden közzétett ötvenpontos csomagjában öt pont vonatkozik a lakáspiacra, otthonteremtésre. 

Ezek között szerepel a barnamezős területek mielőbbi kijelölése és jogszabályban rögzítése, az ötszázalékos lakásáfa általános visszaállítása kiegészítve négyszázalékos szektorális különadóval, valamint az áfa-visszatérítés lehetőségének kiterjesztése az összes magyarországi településre a magáncélú lakásépítéseknél. A jegybank mindemellett fiataloknak és állami alkalmazottaknak szóló bérlakásprogramot szorgalmazott, továbbá azt, hogy ösztönözni kellene a hazai építőipari alapanyaggyártói kör és kapacitás bővítését.

 

 Koji László szerint a lakásáfa visszavezetése megrendelőket, fejlesztőket, kivitelezőket egyaránt helyzetbe hozhat, és bár a szektorális különadó, illetve annak mértéke vitatható, szakmai körökben sem fogalmazódott meg más elképzelés. Az áfa-visszatérítésről azt mondta, ennek bevezetése esetén a lakásfelújításokat is be kellene venni a körbe. Az ÉVOSZ becslése szerint csak tavaly mintegy nyolcvanmilliárd forintra rúghatott az az áfamennyiség, amely a feketén vállalt munkák miatt nem érkezett be a központi költségvetéshez.

A szakszövetség számításai szerint építkezésnél legfeljebb hétmillió, felújításnál hárommillió forint forgalmi adót lehetne visszaigényelni, a felmerülő áfatartalom legfeljebb 50 százalékának erejéig. Koji László megjegyezte, a bérlakásprogramot is támogatják, noha itt „a finanszírozás és a megtérülés gyenge láncszem”.

 
Átmeneti gondok? Még több lehetőség lehet az iparág élénkítésére Fotó: Kurucz Árpád
 

 Szerinte ugyanakkor nemcsak az anyagiparban lenne szükség kapacitásbővítést ösztönző lépésekre, hanem az egész értékláncban. – A legjobb anyagokat sem lehet megfelelően beépíteni modern kivitelezési technológiák alkalmazása nélkül – jegyezte meg az elnök.

Az ÉVOSZ elnöke közölte, megfelelő irányba próbál lépni a jegybank, de az igazán jó az lenne, ha állami részről komplex, több évre szóló lakásgazdálkodást alakítanának ki.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!