2020. május 29.,
péntek, Magdolna napja

Heller Ágnes mit tárgyalhat Brüsszelben?

Hír TV

2019. március 21., csütörtök 22:48, frissítve: péntek 00:18

Az "Néppárti TOTÓ" tegnapi állása az volt, hogy 2-es, és kizárásra illetve kilépésre készült tegnap még a jobboldali sajtó is. A mérkőzés visszajött X-re, és megváltozott a hangulat - kezdte a Csörtét Böcskei Balázs. Huth Gergely szerint azonban, ha tömegverekedés miatt lefújják a meccset, nem x van, hanem halasztás, és arra senki sem tippelt, hogy a Fidesz maga kéri saját felfüggesztését.

Lánczi Tamás szerint nem teljesen állja meg Böcskei Balázs kezdő gondolata a helyét, hisz Orbán Viktor számára mindkét opció jó, így nincs értelme totózni. A Fidesz alapstratégiája a Néppárt egyben tartása volt. Jelen helyzet szerint Orbán Viktor a Néppárton kívül egy nagy, majd százötven fős frakciót tudott volna egybe szervezni, lengyelekkel, olaszokkal, osztrákokkal alapíthatott volna egy közös frakciót.

Vajon hol lehet meghúzni a szélsőségek határát és ki nem férne bele ebbe az új szövetségbe? Több mint két tucatnyi, sok esetben egy-két fős párt alkotná, egy erős olasz, lengyel, magyar gerinccel. A beszélgetésben felmerült, hogy az alkalmi vagy szervezett együttműködés kérdése a baloldalon, adott esetben a kommunistákkal nem merül fel.  A jelen állás szerint azonban a harmadik legerősebb frakció lenne az új szövetség, és ennek a gerincét Orbán Viktor adhatná.

A műsor második felében parázs vita alakult ki Heller Ágnes személye és munkássága körül, az ő brüsszeli útjának jelentőségéről. A néppárti és baloldali identitás válságáról is sokat elárul, hogy egy volt tanácsköztársasági népbiztos tanítványa, egy bolsevik alapokon nyugvó filozófia képviselője a modern európai baloldal vezetőjével beszélget. Itt került szóba, hogy bár a jobboldal tagoltságáról sok szó esik, az európai baloldai is egy Fico és Sevcsovics féle vonalat és a nyugati progresszív, liberális baloldaliak valamint ortodox szocialisták egyben tartására kényszerül, mely szintén nem egyszerű.