2022. 10. 01. Szombat Malvin napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Híradó 22:15

Belföld

Hazánk az egyik legbiztonságosabb európai uniós tagország

A tranzitzónák bezárásával nem csupán a „menedékkérők” helyzete romlott, Magyarország déli határa is fokozottabb nyomás alá került – derült ki a Belügyminisztérium által a Magyar Hírlapnak bocsátott adatokból. Bár a bécsi támadássorozat nyomán a terrorizmus nyolcvan kilométerre megközelítette határainkat, ennek ellenére kijelenthető: továbbra is Magyarország az egyik legbiztonságosabb állam az uniós tagországok között.

  • Hazánk az egyik legbiztonságosabb európai uniós tagország

 

Mióta az Európai Unió Bírósága (EUB) tavaszi döntése nyomán a magyar kormány megszüntette a tranzitzónákat, csupán huszonhat menedékjogi kérelem benyújtására irányuló szándéknyilatkozat érkezett az Országos Idegenrendészeti Főigazgatósághoz (OIF) a magyar külképviseletektől – tájékoztatta a Magyar Hírlapot a Belügyminisztérium. Ismert, az EUB május 14-én őrizetnek minősítette a magyar tranzitzónákat, a kormány ezért megszüntette azokat, a menedékkérelmek beadását pedig a követségekre szervezte ki. A bezárásokat követően kétszáznyolcvanhárom menedékkérőt az OIF Vámosszabadiba, illetve Balassagyarmatra, az ország mélysé­gében elhelyezkedő nyílt befogadó intézményekbe szállította. Ám, mint azt a minisztérium közölte, nem mindenki élt a lehetőséggel, Szerbia irányába három fő önként hagyta el a tranzitzónát, másik négy fő pedig idegenrendészeti őrizetbe került.

A bevándorláspárti szervezetek, megmondóemberek azt várták a döntést követően, hogy javulni fog a „menedékkérők” helyzete, azonban nem így történt, mi több, az illegális bevándorlás okozta migrációs nyomás sem csökkent Magyarország déli határszakaszain. Az év negyvenötödik hetében 544 főt tartóztattak fel, 1043 embert kísértek vissza a határkerítésen felszerelt IBH kapukon keresztül, és huszonöt embert vontak eljárás alá a hatóságok. A Magyar Hírlap a bécsi terrortámadás kapcsán is érdeklődött a Belügyminisztériumnál. Leszöge­z­ték: a 2015-ös párizsi merénylet óta a terrorizmus az egyik, ha nem a legkomolyabb veszélyforrás az euró­pai államok biztonságára, egyúttal a legnagyobb kihívás a terror­elhárítással foglalkozó szervek részére. Ezért a rendőri és titkos­szolgálati együttműködésben folyamatos az információcsere, a Terrorelhárítási Központ (TEK) pedig folyamatosan végez kockázatelemzéseket – különös tekintettel a külföldi partnerszolgálatoktól érkező adatok esetleges magyarországi vonatkozásaira –, és magas szinten tartja felderítési kapacitásait, szűri a terrorkockázatot jelentő személyeket, vizsgálja a hazánkba érkező illegális migránsok esetleges terrorkötődését – tették hozzá.

Magyarországon a terrorfenyegetettség szintje jelenleg harmadik (közepes) fokozatú – tájékoztatott a tárca, kiemelve azt, hogy a magyar állampolgárokat közvetlenül fenyegető terrorcselekmény elkövetésére vonatkozó információ továbbra sincs a hatóságok birtokában, azonban az Európában megnövekedett általános terrorveszélyeztetettségre tekintettel a Terrorelhárítási Központ felkészült, hogy bármely, a lakosság biztonságát veszélyeztető információ felmerülése esetén haladéktalanul megtegye a szükséges intézkedéseket.

Magyar Hírlap

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Zsuzsi asztala - ajánló

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.
Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Párbaj - ajánló

Párbaj - ajánló

Újraindult heti vitaműsorunk, Párbaj néven. Pénteken 20 órától várunk mindenkit a képernyő elé. Műsorvezető: M. Dobos Marianne!
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!