2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Belföld

Hazajutnak a Szovjetunióba került magyar hadifoglyok aktái

Hetven év után hazajutnak a Szovjetunióba került magyar hadifoglyok aktái. Mintegy hatszázezer ember adatainak átadásáról döntött egy magyar–orosz vegyes bizottság - számolt be a Magyar Idők.

  • Hazajutnak a Szovjetunióba került magyar hadifoglyok aktái

A testület szentpétervári ülésén megegyeztek a második világháború idején fogságba esett és elhurcolt, közel hatszázezer magyar állampolgárra vonatkozó, Oroszországban őrzött levéltári adatok feltárásáról, a XX. századi magyar történelemre vonatkozó alapkutatások elindításáról, továbbá a magyar és rokon népekre vonatkozó középkori kutatások elősegítéséről.

Az eredményeket konferenciákon, kiállításokon, valamint közös publikációkban tervezik bemutatni. A szeptember 13-i ülésen tárgyaló delegációk vezetői Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára, Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója és Andrej Juraszov, az Orosz Levéltári Ügynökség elnökhelyettese voltak.

A magyar kormány a 2000-es évek eleje óta folyamatosan napirenden tartotta a Szovjetunióba hadifogolyként és kényszermunkásként került, mintegy hatszázezer honfitársunk adatainak megismerését - erre mostantól a bizottság döntése nyomán lehetőség nyílik. A nyilvánossá tett dokumentumokból kiderül, hogy kik hol estek hadifogságba, a Szovjetunióban mely táborokba kerültek, milyen egészségi állapotban voltak, és végre azt is megtudhatjuk, hogy hol találhatóak annak a 65 170 honfitársunknak a földi maradványai, akik a hivatalos iratok szerint a Szovjetunióból soha nem tértek haza.

A történészek az orosz adatokkal szemben 200-300 ezerre teszik a volt Szovjetunió területén hadifogságban eltűnt és elhunyt magyar katonák és civilek számát. Ki kell emelni a civilek elhurcolását, mivel a Moszkva által megállapított hadifogolykvótákat a Vörös Hadsereg és csatlósai csak a magyar civil lakosság összefogdosásával, deportálásával tudták teljesíteni. A beszámolók szerint az elhurcolt foglyok 20-30 százaléka még a Szovjetunió felé vezető úton, illetve a gyűjtőtáborokban életét vesztette a bánásmód és a járványok miatt.

A több évtizedes elhallgatást szolgálta, hogy 1948 novemberé­ben, a kommunista diktatúra kiteljesedésekor a kormányzat a hadifogolykérdést hivatalosan megoldottnak tekintette, mondván, akkorra már csak a szovjet hatóságok által elítélt háborús bűnösök maradtak kint.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Gyulán kampányolt Lázár János

Gyulán kampányolt Lázár János

Fogunk még hozni gyárakat Gyulára - mondta az építési és közlekedési miniszter a Békés vármegyei fürdővárosban rendezett utcafórumon pénteken kora este.
Turistákat öltek Afganisztánban

Turistákat öltek Afganisztánban

Fegyveresek agyonlőttek három külföldi turistát és egy afgán állampolgárt az Afganisztán középső részén fekvő Bamiján tartományban pénteken - közölte a tálibok belügyminisztériuma.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Orbán Viktor szólt Fico merénylőjéről + videó

Orbán Viktor szólt Fico merénylőjéről + videó

A miniszterelnök szerint nagy erők állnak a háborúpárti politikusok, a háborúpárti álláspont mögött, és erőteljes erőközpontok érdekeltek abban, hogy a háború folytatódjon, sőt hogy kiterjedjen.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!