2024. 05. 05. Vasárnap Györgyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 07:00

Belföld

Hazajutnak a Szovjetunióba került magyar hadifoglyok aktái

Hetven év után hazajutnak a Szovjetunióba került magyar hadifoglyok aktái. Mintegy hatszázezer ember adatainak átadásáról döntött egy magyar–orosz vegyes bizottság - számolt be a Magyar Idők.

  • Hazajutnak a Szovjetunióba került magyar hadifoglyok aktái

A testület szentpétervári ülésén megegyeztek a második világháború idején fogságba esett és elhurcolt, közel hatszázezer magyar állampolgárra vonatkozó, Oroszországban őrzött levéltári adatok feltárásáról, a XX. századi magyar történelemre vonatkozó alapkutatások elindításáról, továbbá a magyar és rokon népekre vonatkozó középkori kutatások elősegítéséről.

Az eredményeket konferenciákon, kiállításokon, valamint közös publikációkban tervezik bemutatni. A szeptember 13-i ülésen tárgyaló delegációk vezetői Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára, Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója és Andrej Juraszov, az Orosz Levéltári Ügynökség elnökhelyettese voltak.

A magyar kormány a 2000-es évek eleje óta folyamatosan napirenden tartotta a Szovjetunióba hadifogolyként és kényszermunkásként került, mintegy hatszázezer honfitársunk adatainak megismerését - erre mostantól a bizottság döntése nyomán lehetőség nyílik. A nyilvánossá tett dokumentumokból kiderül, hogy kik hol estek hadifogságba, a Szovjetunióban mely táborokba kerültek, milyen egészségi állapotban voltak, és végre azt is megtudhatjuk, hogy hol találhatóak annak a 65 170 honfitársunknak a földi maradványai, akik a hivatalos iratok szerint a Szovjetunióból soha nem tértek haza.

A történészek az orosz adatokkal szemben 200-300 ezerre teszik a volt Szovjetunió területén hadifogságban eltűnt és elhunyt magyar katonák és civilek számát. Ki kell emelni a civilek elhurcolását, mivel a Moszkva által megállapított hadifogolykvótákat a Vörös Hadsereg és csatlósai csak a magyar civil lakosság összefogdosásával, deportálásával tudták teljesíteni. A beszámolók szerint az elhurcolt foglyok 20-30 százaléka még a Szovjetunió felé vezető úton, illetve a gyűjtőtáborokban életét vesztette a bánásmód és a járványok miatt.

A több évtizedes elhallgatást szolgálta, hogy 1948 novemberé­ben, a kommunista diktatúra kiteljesedésekor a kormányzat a hadifogolykérdést hivatalosan megoldottnak tekintette, mondván, akkorra már csak a szovjet hatóságok által elítélt háborús bűnösök maradtak kint.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!