2022. 01. 16. Vasárnap Gusztáv napja
Jelenleg a TV-ben:

Vetítő

Következik:

Híradó 12:00

Belföld

Háromból csak két árvának jut nevelőszülő

Háromból csak két kisgyermeknek jut nevelőszülő a hazai gyermekvédelmi rendszerben, ez azt jelenti hogy körülbelül nyolcezren vannak olyanok, akik csak remélhetik, hogy családban nőhetnek fel.

A kormány kampányt indított a nevelőszülői hivatás népszerűsítésére, ettől azt várják, hogy a jelenlegi 5200 fős nevelőszülői létszám növekszik majd. Ennek érdekében újabb támogatásokat vezetnek be, 2020-tól például már a nevelőszülők is megkaphatják majd a GYEDet, a nevelt gyermekek után.

Lemosható díszítés készül a székesfehérvári raodshow-n ami a nevelőszülői hivatást népszerűsítette. Bernadett óvodapedagógus és két saját gyermeke mellett, 4 éve már nevelőszülőként is dolgozik. Azt mondja azért, mert segíteni szeretne a bajba jutottakon, és megmutatni a rászorulóknak hogy milyen teljes családban élni. Szerinte még mindig sok az előítélet és a tévhit, a nevelőszülőkkel kapcsolatosan.

Nagyon sok az előítélet ezzel kapcsolatban, azt gondolom hogy kár. Egy rendezvény viszont nagy lehetőség hogy feltegyék a kérdéseket a szakemberek és szülők felé hogy mivel is jár ez? Milyen hálás tud lenni? mennyi szeretet van a kisgyerekekben…családban nevelkedhetnek és látnak példát hogy lehet másképp is élni. Azt gondolom, hogy ennél nagyobb lehetőség ebben nincs is– mondja Csányné Kerti Bernadett.

A sóstói stadion volt az idei első állomása annak az országos rendezvénysorozatnak, amit az Emberi Erőforrások Minisztériuma indított annak érdekében, hogy minél többen megismerhessék és válasszák a nevelőszülői hivatást.

„Ide nézz mi van nála”– a gyerekeket a bűvész mellett bohóc, kézműves foglalkozások és játszóház várta. A felnőttek pedig találkozhattak nevelőszülőkkel és tanácsadáson vehettek részt. Nevelőszülő minden legalább 24 éves, büntetlen előéletű jelentkezőből lehet aki elvégzi a szükséges képzéseket. A nevelőszülői hivatás foglalkoztatási jogviszonynak számít, az állami támogatást pedig a minimálbérből számolják. A szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy ez nem örökbefogadást jelent, a gyermeknek engedni kell azt is, hogy kapcsolatot tartson vér szerinti rokonaival.

Természetesen , abban az esetben ha a gyermeknek az érdeke ezt kívánja. Vannak ettől eltérő helyzetek, de az általános és a gyakori az az, hogy a gyermeknek az övéi közt a helye és ennek érdekében nekünk, szakembereknek, működtetőnek, ellátást nyújtónak, hozzá kell segítenünk hogy az övéivel a kapcsolatot tarthassa– mondta Deresné Tanárki Mária a Fejér Megyei Gyermekvédelmi Központ intézményvezetője. 

Magyarországon a gyermekvédelmi rendszerben gondozott 23 ezer fiatal közül 15 ezren élnek nevelőszülőnél. A kormány célja hogy a jelenlegi 5200-as nevelőszülői létszám pedig tovább bővülhessen és minél több gyermek családban élhessen, ezért mindezt újabb támogatásokkal ösztönöznék.

Jövő év január 1-től a nevelőszülőknél egy új családtámogatási rendszer is bevezetésre kerül, a nevelőszülői GYED, így a nevelőszülők is a nevelt gyermekek után GYED-ben tudnak részesülni majd– mondta Fülöp Attila az EMMI szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára.

A székesfehérvári roadshow-n átadták annak a rajzpályázatnak a díjait, amelyre a nevelőszülőknél élő gyermek, saját életükről szóló munkákkal pályázhattak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

MŰSORVÁLTOZÁS

Ettől a héttől kezdve nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.

Cseppben az élet – karácsonykor a HírTV műsorán

A fordulatos sorozat négy részben mutatja be Dr. Béres József feltaláló izgalmas, drámai sorsát, küzdelmeit, igazságszerető személyiségét. A lebilincselő történet december 25-én, 26-án, 27-én és 28-án este 21 órától megtekinthető a HírTV műsorán.

Kóbor Jánosra emlékezünk

Pénteki Napi aktuális című műsorunkban élőben kapcsoljuk a Szent István-bazilikát, ahol gyászmisét tartanak a legendás zenész emlékére.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!