2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Belföld

Három alkotmánybíra-jelöltről szavazhatnak

Csak a kormánypártok alkotmánybíró-jelöltjeiről szavaz a jövő héten az Országgyűlés. Erről ma zárt ülésen döntött az Alkotmánybíróság tagjait jelölő eseti bizottság. A szocialisták nem vettek részt a jelöltállításban, az üléstermet is elhagyták. Gulyás Gergely, a testület alelnöke azt mondta, a kormánypártok három jelöltje mellett az ellenzéki javaslatokról is szavaztak, de nem kapták meg a kilenctagú bizottságban a szükséges öt igen voksot.

Az MSZP képviselője nem sokat időzött az alkotmánybírákat jelölő eseti bizottság ülésén. „Ugyanaz a színjáték és méltánytalan eljárás zajlik, amely az eddigiekben is. Kormányközeli alkotmánybírókat jelöl a bizottság. Ebben a Magyar Szocialista Párt parlamenti frakciója nem kíván részt venni, és most elhagyom az üléstermet” – jelentette be Tóth Bertalan frakcióvezető-helyettes.

A bizottság alelnöke zárt ülést rendelt el a jelöltek személyes adatainak védelmére hivatkozva. A kormánypártok jelöltjeit az ülés után Gulyás Gergely ismertette: „Jelöltük Czine Ágnest, aki a Fővárosi Ítélőtábla büntetőkollégiumának vezetője, a Károli és a Pázmány egyetem oktatója; jelöltük Sulyok Tamás ügyvédet, aki a Szegedi Tudományegyetem alkotmányjog-tanszékének oktatója; és jelöltük Varga Zs. Andrást, aki a Pázmány egyetem dékánja, korábban legfőbbügyész-helyettes volt.”

Az ellenzéki pártok közül csak az LMP állított saját alkotmánybíró-jelölteket. „Azt gondolom, hogy egy parlamenti frakció, amelyik a választók bizalmából frakciót alakíthat, annak ellenzéki pártként kötelessége minden esetben alternatívát felmutatnia, ezt tettük most is” – fejtette ki Schiffer András.

A Jobbik szerint felesleges lett volna saját jelölteket megnevezni, mert a kétharmados kormánytöbbség úgysem szavazta volna meg őket. „Abban a részében, hogy jelöljünk, nem vettünk részt, hiszen sok értelme nincsen. De ugyanúgy, mint már korábban, az alkotmány elfogadásánál is, a munkában, a szavazásban részt veszünk” – fogalmazott Gyüre Csaba, az eseti bizottság alelnöke.

Az alkotmánybíró-jelöltekről várhatóan jövő héten szavaz a parlament. Megválasztásukhoz kétharmados többség kell, megbízatásuk tizenkét évre szól. Az Alkotmánybíróság jelenlegi tagjai közül Bragyova András és Kovács Péter szeptember végén, Balogh Elemér pedig novemberben távozik.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!