2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Belföld

Hármas csúcstalálkozót tartottak a déli határon

Hármas csúcstalálkozót tartott Kelebián Novák Katalin köztársasági elnök, Aleksandar Vučić szerb elnök és Andrej Babiš korábbi cseh miniszterelnök. A déli határkerítést tekintették meg, majd nemzetközi sajtótájékoztatót tartottak. A helyszínről Veres Viktor tudósított.

  • Hármas csúcstalálkozót tartottak a déli határon

Amikor a magyar-szerb határt védjük, Európát is védjük, közösen - jelentette ki Novák Katalin köztársasági elnök csütörtökön Kelebián a déli határzárnál.

  A magyar államfő Aleksandar Vucic szerb elnökkel és Andrej Babis korábbi cseh miniszterelnökkel, elnökjelölttel közös határlátogatása utáni sajtótájékoztatójukon azt mondta, a határ a szuverenitás szimbóluma és "garantálja, hogy meg tudjuk őrizni biztonságunkat".

    Kijelentette: ahhoz, hogy Európa hosszú távon is a béke szigete maradhasson, különbséget kell tenni illegális bevándorló és menekült között. Magyarország minden segítséget megad az Ukrajnából érkező menekülteknek. A háború kezdete óta több mint egymillióan érkeztek - közölte az államfő.

    Novák Katalin hangsúlyozta: az illegális bevándorlással szemben Magyarország az első perctől a leghatározottabban fellép. A migrációs nyomás fokozódik, idén a tavalyinál kétszer többen, 261 ezren próbáltak illegálisan bejutni Magyarországra - mondta.

       Kitért arra, hogy egyre több az embercsempész, és egyre agresszívebbek azok, akik illegálisan akarják átlépni a határt. Mindennaposak a határt védőket érő támadások.

    A határsértők 90 százaléka Szerbia felől érkezik, ezért is fontos az együttműködés, a határ közös védelme - hangsúlyozta Novák Katalin, hozzátéve, Magyarország és Szerbia közösen lép fel az illegális migrációval szemben az észak-macedón-szerb határon is.

    Andrej Babis kiemelte, az illegális migrációt az embercsempészek szervezik, akik eurómilliárdokat szednek be azoktól, akik menekülnek az országukból vagy akiket - egy jobb élet ígéretével - rávesznek hazájuk elhagyására.

    A cseh elnökválasztáson induló politikus emlékeztetett arra, óriási kritika zúdult Magyarországra 2015-ben, amikor felépítette a határt védő kerítést. Azóta mindenki megváltoztatta a véleményét - tette hozzá.

    Az egykori miniszterelnök rámutatott arra, hogy a határok védelme Európa biztonságának kérdése.

    Andrej Babis üdvözölte Horvátország schengeni csatlakozását, de érthetetlennek nevezte Ausztriának a Románia és Bulgária belépésével szemben emelt vétóját. Úgy fogalmazott: Európának szüksége van Szerbiára, Romániára, Bulgáriára, és az egész Nyugat-Balkánra, függetlenül attól, hogy uniós tagok vagy sem.

    Szükség van az együttműködésre Törökországgal is, és Európának segítene kellene Szíria újjáépítését, hogy a menekültek hazatérhessenek - közölte a cseh politikus.

    Aleksandar Vucic szerb elnök közölte: Szerbia két intézkedést is hozott az illegális migrációval szemben: az EU kérésével összhangban leállította a vízumkiadást négy ország állampolgárainak, és megerősítette az észak-macedón, valamint a bolgár határ védelmét.

    A hatóságok több településen - Szabadkán, Horgoson és Palicson is - felléptek a fegyveres embercsempész csoportokkal szemben - tudatta a szerb államfő.

    Novák Katalin kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: Európának nem érdeke, hogy Románia és Bulgária a schengeni övezeten kívül maradjon. Ez összefüggésben van a migrációval is, sokkal hatékonyabban védhetők a külső határok, ha azok közelebb vannak a kibocsátó országokhoz.

    Szintén kérdésre válaszolva a magyar államfő közölte: az ukrajnai háború Európának és a világ jelentős részének komoly kihívást jelent. Nemcsak a közvetlen háborús hatások, hanem az ennek következtében kialakuló infláció, a gazdasági nehézségek és energiaellátási problémák miatt is.

    Erre az egyik megoldás Európa energiafüggetlenségének erősítése, emellett olyan vezetőkre van szükség, akik képesek a gazdasági nehézségeket hatékonyan kezelni - mondta a köztársasági elnök.

     Novák Katalin egyetértett azzal az újságírói felvetéssel, hogy erősebb rendőri jelenlétre lenne szükség a magyar-szerb határon. Éppen ezért működik együtt Magyarország más országokkal, és jövőben is várja azokat a partnereket, amelyek nyitottak a kooperációra - közölte.

MTI/HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!