2021. 12. 04. Szombat Borbála, Barbara napja
Jelenleg a TV-ben:

Vetítő

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 03:00

Belföld

Harmadfokú készültség a Rábán

Elrendelték a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültséget a Rábán Körmendnél és a Pinkán az országhatár közelében. A vasárnapi esőzés miatt megindult árhullám Csákánydoroszlón több ingatlant veszélyeztet. A 86-os út mentén Körmendtől délre nyúlgátat építettek, hogy ne kelljen lezárni a nemzetközi tranzitútvonalat, ugyanakkor Vas megyében több mellékút is járhatatlan, vízátfolyás miatt. Az előrejelzések alapján a hét második felében újabb árhullámra számítanak a vízügyi szakemberek.

A Rábán levonuló árhullám a 86-os utat is veszélyezi. „Ez egy kiemelt feladat a 86-os számú főútnak, a forgalmának a biztosítása. Nagy teherforgalom, nagy személyforgalom megy ezen az úttesten ezért ez a kiépített védmű garantálni fogja, hogy a forgalom akadálymentesen folyhasson itt a továbbiakban is” – tájékoztatott Kovács Balázs, a Körmendi Hivatásos Tűzoltóság parancsnoka.

Az ártéri földeken gazdálkodóknak fejenként akár 20-30 millió forint kárt okozhat az árvíz. A növények ugyanis legfeljebb 2-3 napig bírják víz alatt. „Ami az alsóbb részeken van, ott szép lassan kirothad, teljesen kirohad, mert nem lóg ki a vízből, nem tud oxigénhez jutni, elrothad. A legnagyobb bajunk az, hogy utána mire tudjuk az árvizet, a vizet, a belvizeket levezetni a földről, mire szikkad le és mikor lehet még újra vetni, ha ugye egyáltalán érdemes” – mondja Marlovics Norbert gazdálkodó.

Vasárnap 50-70 milliméter eső esett a Rába a vízgyűjtőjén ez indította el az árhullámot. A folyó hétfőn másodfokú készültség mellett tetőzött Szentgotthárdnál, Körmendnél ma délben lépte át a harmadfokú készültségi szintet, a víz szerda estére éri el Sárvár térségét.

„Csütörtök–péntekre az előrejelzések alapján területi átlagban olyan 40-50 millimétert, gócokban pedig a 70 millimétert is elérheti a csapadék. Hogyha ez az előrejelzés beválik, akkor sajnos hétvégén újabb árvízi eseményekre kell számolnunk, sőt annyival rosszabb a helyzet, hogy most teljesen le nem ürült medrekre fog megérkezni az újabb árhullám” – közölte Gaál Róbert, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője.

Vízátfolyás miatt Vas megyében több mellékutat lezártak: nem járható a Molnaszecsőd–Katafa, a Vasszentmihály–Felsőszölnök, az Őriszentpéter–Rönök és a Körmend–Pinkamindszent közötti út.

Ezek is érdekelhetik

Legfrisebb híreink

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!