2024. 06. 17. Hétfő Laura, Alida napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Belföld

Hankó Balázs: A megújult struktúrában működő felsőoktatás kulcsa az autonómia, rugalmasság és a versenyképesség

A kormány célja, hogy 2030-ra Magyarország Európa tíz leginnovatívabb országa között legyen - hangsúlyozta a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára szombaton Győrben, a Széchenyi István Egyetem MedTech Egészségtechnológiai Campusa első épületének átadásán.

  • Hankó Balázs: A megújult struktúrában működő felsőoktatás kulcsa az autonómia, rugalmasság és a versenyképesség

Ebből az összegből 150 milliárd forint jut kis-, nagyvállalati és egyetemi együttműködések segítésére azért, hogy az egyetemek és a körülöttük lévő gazdasági szereplők még erőteljesebben működjenek együtt - mondta.

Hozzátette: elindult a Science park című pályázat is.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy az innovációs pályázatokat a digitalizáció, a zöldátállás és az egészséges élet terület köré kívánják tervezni.

Szombat délután a Széchenyi István Egyetem és a Semmelweis Egyetem partnerségi megállapodást is kötött. Az együttműködést Hankó Balázs örömtelinek nevezte, mert azzal a tudományos innováció tovább erősödik, és "meg lehet mutatni azt a magyar tudást, ami nemcsak nekünk, hanem a világnak is számos jót fog adni a következő időszakokban".

Az államtitkár azt mondta, hogy a megújult struktúrában működő felsőoktatás a gyakorlatban is működik. Kulcsa az autonómia, rugalmasság és a versenyképesség.

Hozzátette: a magyar egyetemek tudományos teljesítménye nő, 12 egyetem szerepel a világ legjobb 5 százalékában, 10 százalékkal nőtt a legkiválóbb nemzetközi lapokban a publikációk száma, emellett a vállalatokkal kialakított együttműködések révén az intézmények ipari bevételei is nőttek.

Filep Bálint, a Széchenyi István Egyetem elnöke közölte, hogy a MedTech Egészségtechnológiai Campus első felújított épületében az egyetemi hallgatók és dolgozók részére nyújtanak egészségügyi szolgáltatást, a mozgásukban nehézséggel szembesülő emberek életminőségének javítását Pető Pont segíti, emellett egészségtechnológiai kutatás-fejlesztések is otthonra találnak a kétszintes épületben.

Az új campus célja, hogy erősítsék az egészségügyi technológiai fejlesztéseket, új szabadalmakat és innovációkat eszközöljenek és egészségipari együttműködéseket alakítsanak ki.

Filep Bálint kitért arra is, hogy a Zrínyi utcai, korábban kórházi funkciót betöltő épületegyüttes fejlesztésének folytatását tervezik, a jövőben a campuson idősgondozás és rehabilitáció is működni fog, emellett az egyetem egészségügyi képzéseinek is az új campus ad helyet.

Dézsi Csaba András, Győr polgármestere (Fidesz-KDNP) arról beszélt, hogy a városban nagy az igény a szociális ellátásra, így a jövőben a campuson működő idősgondozás és rehabilitáció pluszlehetőségeket ad.

Elmondta, hogy a megújult épületben korábban bőrgyógyászat és sportorvosi ellátás működött.

A Széchenyi István Egyetem által nagyjából egymilliárd forintból felújított épületet Szűcs Gabriella, az intézmény tulajdonában lévő Uni-Medicampus Kft. ügyvezetője mutatta be. Elmondta, hogy a komplexum 2014-ig adott helyet a betegellátásnak.

Az új campus megvalósítására az első tervek 2017-ben készültek el, a 2,7 hektárnyi terület 2021 novemberében került az egyetem tulajdonába.

Forrás: MTI

Fotó: MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Legalább négyezer doppingtesztet végeznek az olimpia alatt

Legalább négyezer doppingtesztet végeznek az olimpia alatt

A Nemzetközi Tesztelő Ügynökség (ITA) szakemberei eddig mintegy négyezer sportolót ellenőriztek a nyári olimpiát megelőző kontrollidőszak hónapjaiban, és a párizsi ötkarikás játékok alatt hasonló mennyiségű teszt elvégzését tervezi a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) által 2018-ban életre hívott és működtetett szervezet.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A nap kérdése

A nap kérdése

Közelebb kerültünk az orosz-ukrán békekötéshez a svájci békekonferencia után?
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!