2024. 05. 26. Vasárnap Fülöp, Evelin napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 05:00

Belföld

Hamis hírek a kivándorlásról

Lejárató cikkek sora jelent meg a napokban az ellenzéki sajtóban arról, hogy minden hatodik magyar gyermek külföldön születik. Ezzel azt a látszatot akarták kelteni, hogy nagyon sokan vándoroltak ki az Orbán-kormány miatt Magyarországról. A valóság ezzel szemben az, hogy a határainkon túl születő gyermekek többsége elcsatolt területeken élő magyar családokban jön világra.

  • Hamis hírek a kivándorlásról

Bár mindig cáfolják, újra és újra felröppen az ellenzéki sajtóban a hír, hogy nagyon sok magyar gyermek születik külföldön. Néhány napja a Napi.hu írta meg ismét – a hírt sokan átvették –, hogy az elmúlt három évben csaknem 56 ezer magyar gyerek jött világra a határainkon túl. Hozzátették: mivel a KSH adatai szerint 2016 és 2018 között itthon 274 600 gyerek született, így minden hatodik magyar gyermek már külföldön jön világra. A címben is kiemelték: „ez az igazi migráció”.

A Napi.hu jelezte, hogy a témában Oláh Lajos (DK) kérdést intézett Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterhez, amire Orbán Balázs válaszolt.

A Miniszterelnökség államtitkára ebben kiemelte:

Magyarországon a térség többi országához képest jóval alacsonyabb (5,2 százalék) a külföldön dolgozók aránya a 20–64 éves korosztályban.

Az Eurostat adatai szerint ez az érték Romániában csaknem húsz százalék, Litvániában 15 százalék, Horvátországban és Portugáliában 14 százalék, Lengyelországban nyolc százalék, Észtországban pedig hét százalék.

Fontos azt is megjegyezni:

a hazánkból kivándorolt emberek körülbelül fele 2004 és 2010 között, a Gyurcsány- és Bajnai-kormányok idején vállalt munkát külföldön.

Az összehasonlító adatsort a Napi.hu is közölte cikkében, ebből azonban nem vonták le a megfelelő következtetést. Nem tűnt fel az írás szerzőjének, hogy ha a 20 és 64 közötti korosztály 5,2 százaléka él külföldön, akkor lényegében lehetetlen, hogy ezekben a családokban a magyar gyermekek 16,9 szülessen meg. Nincs is így.

A csaknem 56 ezer baba nagy része nem külföldön dolgozó anyaországi családokban, hanem az elcsatolt területeken élő, egyszerűsített honosítással állampolgárságot szerzett szülők gyermekeként jött világra.

A Napi.hu azt sem tartotta fontosnak kiemelni Orbán Balázs válaszából, hogy a külföldről visszatérő magyar állampolgárok száma 2014-től folyamatosan növekszik, 2017-ben csaknem kilenc százalékkal többen jöttek vissza, mint 2016-ban.

– A KSH adatai alapján 2017-ben közel húszezer korábban kivándorolt magyar állampolgár költözött haza – tette hozzá az államtitkár.

Bár pontos adat nincs arról, hogy mennyi gyermek születik külföldön dolgozó magyar családokban – erre Orbán Balázs sem tért ki válaszában –, de irányadó lehet a Demográfiai portré 2018 című kötet egyik tanulmánya.

Ebben az akkori adatok alapján azt írták, hogy a kivándorolt magyarok 78 százaléka Németországban, az Egyesült Királyságban, Ausztriában és Hollandiában él; ezekben az országokban 2000–2016 között 41 ezer magyar gyerek született, 2015-ben pedig 5500. Ez a szám a hazai születésekhez viszonyítva hat százaléknak felelt meg.

Vagyis az elmúlt három évben a határainkon túl megszületett csaknem 56 ezer magyar gyermeknek kevesebb mint a fele jöhetett világra külföldön dolgozó, az anyaországból kiköltözött családokban.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Szélesvásznú történelem: Csinibaba + videó

Szélesvásznú történelem: Csinibaba + videó

Meghívott vendégeinkkel a kilencvenes évek egyik legnagyobb magyar közönségsikeréről, a Csinibabáról beszélgettünk, melynek népszerűsége a mai napig töretlen, egyes mondataiból szállóigék lettek.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!