2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Hamarosan kezdődik az aratás

Már csak néhány napot kell várni, és hazánkban is országos szinten megkezdődik az aratás. Idén a világban minden eddiginél nagyobb várakozás előzi meg a betakarítás időszakát, az orosz–ukrán háború miatt ugyanis egyes térségekben komoly esélye van az élelmezési válság kialakulásának. Hazánkban szerencsére ettől nem kell tartani, bármekkora lesz is az idei termés, bőven elegendőnek ígérkezik arra, hogy a hazai igényeket kielégítse.

  • Hamarosan kezdődik az aratás

Korábban nem látott várakozás előzi meg az idei aratást a világ országaiban, az orosz–ukrán háború ­miatt Ukrajnában ragadt gabonakészletek miatt ugyanis félő, hogy élelmezési válság alakulhat ki egyes térségekben. Ugyanakkor míg számos országban egyre több termékből jelentkezett ­hiány a boltokban, hazánkban senkinek nem kell attól tartania, hogy nem jut elegendő élelmiszer a fogyasztók ellátására.

Gabonafronton kifejezetten jól állunk, a legrosszabb terméseredmények esetén is bőven elegendő mennyiség terem az országban a hazai szükségletek kielégítésére. 

Az elmúlt években átlagosan ötmillió tonna búzát takarítottak be a gazdálkodók, míg kukoricából 6,5 és nyolcmillió tonna között mozgott az átlagtermés. Hogy az idén mekkora mennyiség kerülhet a magtárakba, egyelőre korai lenne megmondani. Bár néhány helyen már megkezdték a gazdák a betakarítást, az aratás – az őszi árpa betakarításával – országos szinten csak a jövő héten kezdődik meg, míg az őszi búzára július elején kerül majd sor.

– A napokban Szarvas környékén már megkezdték a termelők az őszi árpa és az őszi búza betakarítását, az eredmények azonban nem túl biztatók. A térségben súlyos aszályproblémák jelentkeztek az idén, a téli és a tavaszi csapadék hiánya miatt alacsony hozamok várhatók – hívta fel a Magyar Nemzet figyelmét Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke.A várható terméseredményekkel kapcsolatban egyelőre nagy a bizonytalanság, kiemelkedő hozamokat az idén biztosan nem fognak elérni a hazai szántóföldi növénytermesztők. Az aszály ugyanis nagyon megnehezítette ebben az évben a termelők dolgát, ráadásul az előttünk álló napokban várható forróság is tovább ronthatja a termésátlagokat. A legrosszabb helyzetben az alföldi gazdák vannak, ott komoly terméskiesés is elképzelhető, míg a Dunántúlon kedvezőbbek a kilátások.

A múlt év végén és a tavaszi időszakban jelentkező csapadékhiány azonban nem csak az őszi vetésű növényekre volt negatív hatással. Az aszályt a tavaszi vetésű napraforgó és kukorica is megsínylette. Bár az ország egyes területei közt jelentős eltérések mutatkoznak, a növények állapota több helyen elmarad az elvárt szinttől. Azt azonban Petőházi Tamás szerint egyelőre korai lenne megbecsülni, hogy ez milyen hatással lesz az országos terméseredményekre.

A bizonytalanság ugyanakkor nemcsak a termésmennyiség, hanem az árak oldalán is jelentkezik. Ahogyan arról korábban lapunk is beszámolt, a gabonapiac még soha korábban nem volt ennyire labilis, mint most. 

Az már szintén borítékolható, hogy az idén rekordárak mellett kezdődhet meg az aratás. Az Agrárközgazdasági Intézet adatai szerint a takarmánybúza tonnánkénti átlagára jelenleg megközelíti a 140 ezer forintot, míg az árpa ára 120 ezer forintos magasságba emelkedett. Bár a gabona hagyományosan az aratás idején a legolcsóbb, s az idő előrehaladtával egyre emelkedik az ára, az idén azonban minden eddiginél többet kell majd fizetni az új terményért. Erre a feldolgozóipar is készül, a malmoknak ugyanakkor nagyon nem mindegy, hogy végül milyen áron tudják feltölteni a raktáraikat alapanyaggal. Pótsa Zsófia, a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetségének (Gabonaszövetség) főtitkára szerint az orosz–ukrán háború kirobbanása óta olyannyira kiszámíthatatlanná vált a piac, hogy lehetetlen előre tervezni. Az azonban biztos, hogy a malomiparnak bármilyen áron meg kell vásárolnia az idei búzát, a készleteik ugyanis vészesen fogytán vannak.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Kurucz Árpád)

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!