2019. augusztus 21.,
szerda, Sámuel, Hajna napja

Hamarosan 5-600 ezer karácsonyfa kerül az utcára

Hír TV

2019. január 6., vasárnap 19:23, frissítve: kedd 12:27

Hagyományosan vízkereszt napjától kezdik el kidobni a feleslegessé vált karácsonyfákat a magyar családok.

A Fővárosi Közterület fenntartó külön járművekkel szállítja el ebben az időszakban, de a januári roham után a kommunális szeméttel is elviszik a fákat. Hiába a számtalan szabályos lehetőség, minden évben több száz fa kerül parkoló autók közé vagy az illegális szemétlerakókhoz.

Sokan csak szenteste előtt néhány órával szerezték be az egyik legfontosabb ünnepi kelléket, a karácsonyfát. Az ünnep elmúltával hagyományosan vízkereszt napján szedik le a díszeket és dobják ki a fákat a magyar családok.

„Ilyenkor általában 5-600 ezer fát kell elszállítanunk és ártalmatlanítanunk.”

A feleslegessé vált karácsonyfákat két módon lehet szabályosan kihelyezni az FKF szóvivője szerint. A legkézenfekvőbb megoldás a fákat a kuka mellé tenni, ugyanakkor erre csak az elszállítás napján van lehetőség. Horváth László kiemelte: a nagyobb társasházak, lakóövezetek és panelok esetében már más a helyzet, itt a kijelölt gyűjtőpontokat is használhatja a lakosság.

„Budapest 23 kerületében több, mint 250 van. Ide a nagyobb mennyiségű, tehát adott esetben százas nagyságrendű karácsonyfa is elhelyezhető. Ezekről a pontokról pedig kifejezetten egy úgy nevezett fenyőfa gyűjtő járatok fogják elszállítani a karácsonyfákat. A karácsonyi szezont követően pedig már a normál hulladékszállító járatokkal fogjuk elszállítani” – mondta Horváth László.

Több társasházban a közös helyiségekben hívják fel a figyelmet a közelben található lerakatokra.

Volt egyébként olyan extrém eset is a belvárosban, hogy valaki egy telefonfülkébe dobta be a karácsonyfáját."

Hiába számtalan legális lerakat, évről évre egyre több bejelentés érkezik a Járókelő.hu oldalra szabálytalanul, vagy egészen szürreálisan elhelyezett megunt fákról. Alapítójuk arról beszélt, hogy bár a közterület fenntartó mindent megtesz, sokan nem a főszezonban szabadulnak meg lecsupaszított karácsonyfáktól.

„Meglepő módon én azt mondanám, hogy a karácsonyfák kihelyezése az egy egész éves probléma – nyilatkozta Le Marietta, a járókelő.hu alapítója. – Van egy nagyobb hullám tavasszal, gondolom akkor jut eszébe az embereknek, hogy most akkor már talán tényleg meg kellene szabadulni a karácsonyfától s vannak nagyon extrém esetek is, amikor elkezdik mondjuk az emberek egy bizonyos helyre illegálisan lerakni a szemetet, ez ugye nagyobb gondot okoz az önkormányzatoknak, mondjuk tavasszal, amikor már nincsenek arra felkészülve, hogy karácsonyfa begyűjtést végezzenek. "

A Tisztiorvosi szolgálat korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy a karácsonyfa nem alkalmas otthoni tüzelésre, a lakóházak kéményein keresztül ugyanis tetemes mennyiségű káros anyag kerülhet a légkörbe.