2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Belföld

Hallgatnak az MSZP-ben a tetemes adósságról

Senki sem hajlandó nyilatkozni az MSZP-ben arról, hogy miből fizetik vissza a párt többmilliárdos adósságát. A Célpont riportere arra sem kapott választ a szocialistáktól, hogy miért kellett svájcifrank-alapú jelzáloghitelt felvenniük az új székházukra, ha annál drágábban adták el annak idején a Köztársaság téri pártházukat.

2009-ben költöztek be a szocialisták az új, Jókai utcai székházukba. Körülbelül 800 millióért vették az épületet, és fel is újították. Akkor azt mondták, hogy a korábbi, Köztársaság téri székházuk eladásából származó 1,2 milliárd forintos bevétel fedezni fogja az összes költséget. Ennek ellenére jelzáloghitelt vettek föl az új székházra, méghozzá svájcifrank-alapút. Ez a tartozás jelenleg is egymilliárd forint. Majdnem félmilliárd forintos hitelt vettek föl 2008-ban ingatlanvásárlásra a Magyar Fejlesztési Banktól is, a működésüket pedig az Erste Banknál lévő félmilliárdos folyószámlahitelből oldják meg. Az összesen körülbelül kétmilliárd forintos adósság okait kutatva a jelenlegi pártelnök az elődeire mutogat.

„Igazából én örököltem ezt a hitelállományt, úgy, ahogy van” – mondja az MSZP jelenlegi elnöke. Mesterházy Attila előtt több mint egy évig Lendvai Ildikó ült az MSZP elnöki székében. „Amíg én elnök voltam, addig nem gyarapodott és nem csökkent, tehát nem vettünk fel új hitelt. Attila se vett fel, úgyhogy gondolom, hogy a régiek görögnek” – mondta Lendvai Ildikó volt MSZP-elnök.

Azaz a felelős az lehetett, aki 2007 februárjától 2009 áprilisáig töltötte be a pártelnöki posztot. Ez pedig a jelenlegi DK-elnök, Gyurcsány Ferenc volt. Ő viszont ma már a szocialisták belügyének tekinti az adósságügy felmelegítését. „Ezt a történetet egy ilyen párton belüli nem túl bonyolult, picike hatalmi meccs részének látom” – mondta Gyurcsány Ferenc a Hír TV-nek.

A szocialisták pénzügyeit korábban Puch László pártpénztárnok kezelte, az adósságról azonban a Célpont riporterének nem akart beszélni.

– Hogy sikerült az MSZP-nek összehozni ezt az adósságot?
– Mondom, én nem kívánok nyilatkozni az ügyben. A mindenkori elnököket kell megkérdezni. Utólag sok okos van.
– És egyébként abban mi az összefonódás, hogy az Ön érdekeltségébe tartozó Vasárnapi Hírek hozta nyilvánosságra ezt?
A kérdésre nem érkezett válasz, Puch László lerakta a kagylót.

Azt a mostani elnökségi tagok és a választmány elnöke sem tudja, hogy miből fizetik vissza a párt adósságát.

– Hogyan fogják visszafizetni ezt az adósságot?
– Köszönöm szépen.
– Arra nem gondoltak esetleg, hogy Simon Gábortól kérjenek kölcsön?
– Feltette az összes kérdését? – kérdezett vissza Botka László.

Kunhalmi Ágnes szerint egy feszes költségvetéssel ez kigazdálkodható. „Négy évig voltam az MSZP elnökségi tagja. Egy új hitelt sem vettünk fel. És egyébként egy jó politikát, azt hiszem, meg is finanszíroznak ebben az országban” – tette hozzá az MSZP elnökségi tagja.

Az MSZP 2006 és 2010 között még majdnem évi egymilliárd forintos állami támogatást kapott. Ez a négy évvel ezelőtti választási vereség után körülbelül félmilliárddal csökkent. Az idei újabb súlyos vereségük miatt pedig csupán 383 millió forintra számíthatnak. Emiatt több alkalmazottuktól is meg kell válniuk.

A milliárdos hitelről egyébként Szanyi Tibort is kérdezte korábban a HírTV, a politikus válaszul megrágalmazta a csatornát.

Tekintse meg a Célpont műsorát:

A Párbeszéd Magyarországért kampányköltségeire felvett hitelekről szombati számában írt a Magyar Nemzet, kattintson ide!

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!