2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Belföld

Halkulnak a sárga mellényesek Franciaországban

Az előző hetekhez képest jóval kevesebb, mindössze néhány száz sárgamellényes vonult utcára Párizsban, a mozgalom folytatódó tüntetéssorozatán. Franciaországban ez már a hatodik olyan szombat, amikor a megélhetési költségek növekedése miatt és a Macron-kormány ellen utcára vonultak az emberek. Nagyobb rendbontások nem voltak, a párizsi rendőrök 30 embert igazoltattak és 3 személyt őrizetbe vettek a demonstrációk után.

  • Halkulnak a sárga mellényesek Franciaországban

Párizs legismertebb látványosságai előtt vonultak el a sárgamellényesek a tüntetéshullám hatodik szombatján. A Karácsony előtti hétvégére érezhetően elfogytak a tiltakozók, a tömeg létszáma a rendőrség szerint az ezret sem érte el. A demonstráció ezúttal nem torkollott rongálásba, a rendőri kísérettel vonulók többségében békésen sétáltak. A tüntetésen továbbra is megélhetési költségek emelkedése ellen tiltakoztak.

Egyre nehezebb és nehezebb, már nem jövünk ki a nyomorúságos fizetésünkből. Borzalmas, hogy milyen keveset keresünk– mondja Auirore, ez a párizsi nő.

A sárgamellényeseket nem hatotta meg Macron múlt heti bejelentése a minimálbér 100 euróval, azaz több mint 30 ezer forinttal való megemeléséről, valamint az év végi adómentes bónuszról, további emeléseket, illetve a megélhetési költségek csökkentését követelik.

Ezen a hétvégén már nem zárták le sem a Louvre, sem az Eiffel-torony környékét, a Párizstól 20 kilométerre fekvő versailles-i kastélyt és környékét azonban igen, mert a tüntetők szombat délutánra a kastélyhoz szerveztek tiltakozó akciót, amire a közösségi médiában több mint 1400-an jelentkeztek.

Országszerte több városban is voltak hasonló demonstrációk és útlezárások. Perpignan közelében közvetve a sárga mellényes mozgalom követelt halálos áldozatot. Egy 36 éves férfi ugyanis az autójával éjszaka egy blokádnak ütközött.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!