2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Radar 23:30

Belföld

Haladékot kérnek az e-napló bevezetéséhez

Haladékot kér az elektronikus építési napló bevezetéséhez a szakma – október elseje helyett csak januártól tennék kötelezővé az új eszközt. Úgy látják, nincs elég idő a felkészülésre. Az e-naplóval a kisvállalkozókat védené a kormány, az építőipar ki nem fizetett számláinak végösszege ugyanis az elmúlt években elérte a 400 milliárd forintot.

Nem tudjuk, hogy ez az egész hogyan fog fölállni. Az eszközök rendben vannak. De hogy milyen programot kell esetleg hozzá venni? Az internetkapcsolatot nem tudjuk minden esetben biztosítani. Hova fog ez a rendszer csatlakozni? – sorolja kérdéseit az építőipari vállalkozó. Az elektronikus építési napló október elsejétől kötelező, a papíralapú dokumentumot váltaná fel. Mivel az e-napló mindent rögzít egy beruházásnál, védené az összes szereplőt, és megfékezné a körbetartozást is. A szakmának tetszik az új eszköz, de a bevezetést halasztanák.

„Mintegy hetvenezer embert – építésvezetőt, létesítményvezetőt – érint, hogy azt a szoftvert, ami az építési napló vezetéséhez kell, megtanulja. Másrészt vannak olyan vállalkozások, akiknek informatikailag felkészült elegendő embere ehhez nincs, hogy ezt folyamatosan tudja alkalmazni” – mondta Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének alelnöke.

Ráadásul a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak ez anyagi kihívás is. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára szerint náluk nehézséget jelenthet egy korszerű számítógép megvásárlása. „Nagyon nagy része a bejegyzett építésügyi vállalkozóknak egyszemélyes, valamilyen szakmát egyedül, vagy éppen a családjával művelő vállalkozás, aki gyakorlatilag tárgyi eszközben a munka elvégzéséhez szükséges eszközökkel rendelkezik. Talán még számítógépe sincs, most kell beszereznie, és döntően alvállalkozóként dolgozik. Például festő, villanyszerelő, kőműves, ács” – mondta Dunai Péter.


Éppen ezért a szakma állami támogatást kérne, ugyanúgy, ahogy a pénztárgépcserénél. „A fővállalkozó átvállalhatja az alvállalkozója helyett az építési napló bevetését. Ez egy olyan körben feltétlenül fontos, amikor az a brigád igazából csak a kubikosmunkához ért, a fizikai munkához. Ebben az esetben átvállalhatja a felette lévő vállalkozó ezt a munkát” – mondta Szaló Péter, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára, hozzátéve, nem tervezik állami támogatás bevezetését.

Az elektronikus napló bevezetéséhez haladékot csak az uniós beruházások kapnak, ott ez január elsejétől lesz kötelező. A közlekedési és környezetvédelmi fejlesztéseknél pedig jövő június a határidő.

További részleteket a Hír Televízió Bruttó című műsorában láthatnak, szombaton 19.30-tól.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!