Töltött káposzta, toroskáposzta, káposztás paszuly. Felsorolni sem lehet, hányféle étel főtt a hadházi laposból. A hadházi lapost nem csak az ételekbe, a sátrak dekorációjához is felhasználták a csapatok. Ez a káposzta néhány éve bekerült a magyar fajtajegyzékbe.
Ez egy olyan sajátos káposztafajta, amely többszáz éve alakult ki itt, Hajdúhadházon. Innen az ország, sőt azt lehet mondani Nagy-Magyarország nagyon sok területére elterjedt, jelenlegi határainkon túlra is
- mondta Csáfordi Dénes, Hajdúhadház polgármestere.
A hadházi lapost nem csak termelik a városban, de a vetőmagot is itt állítják elő. A fesztiválon az agrárminiszter azt mondta: fontos, hogy minden közösség megtalálja és megőrizze azt az értékét, amelyre építheti a jövőjét.
Ha az a fontos számunkra, hogy a vidék gazdasági ereje hajtsa előre a DGP-t, a nemzetgazdaság összteljesítményét, akkor nagyon fontos, hogy helyben legyenek olyan tevékenységek, amelyek az embereknek jövőképet tudnak mutatni
- fogalmazott Nagy István, agrárminiszter.
A Hadházi Káposztás Napokat már 15 éve rendezik meg a hajdúsági városban. Idén több mint tízezer látogató érkezett a rendezvényre.
HírTV