2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Magyar retró 1. 11:00

Belföld

Gyurcsány „tök büszke”, de arról hallgat, kiket sejt árulóként

A Miniszterelnöki Hivatalból kerülhetett ki az őszödi beszéd felvétele, ismerte el Gyurcsány Ferenc az ATV Egyenes beszéd című műsorában. Azt ugyanakkor tagadja a politikus, hogy egyeztettek volna vele a kiszivárogtatásról. A volt miniszterelnök beszédét ma is büszkén vállalja, arról viszont továbbra is hallgat, hogy kiket sejt árulóként. Az Alkotmányvédelmi Hivatal a héten hozott nyilvánosságra két anonimizált titkosszolgálati jelentést az őszödi beszéd kiszivárogtatásáról. Eszerint Gyurcsány Ferenc tudtával hozták nyilvánosságra a hangfelvételt több MSZP-s politikus közreműködésével, hogy eltereljék a figyelmet a kormányzati megszorításokról.

„Imádták ott azt a beszédet. Imádták. Állva tapsolták” – Politikai katarzisként emlékszik vissza 2006. májusi őszödi beszédére Gyurcsány Ferenc, amelynek tartalmát ma is büszkén vállalja. „Én nagyon nem éreztem magamat bűnösnek, egyébként ma sem. Az egy átkozottul jó beszéd volt. Hogy van benne káromkodás? Hát én szoktam káromkodni, abszolút. Higgyék el, van olyan, hogy azt mondom, hogy… de most nem mondom, mert akkor lesz egy másik ilyen beszéd. Ennek ezzel a részével nem volt sohasem bajom. Ami meg a tartalma, hogy másik országot csinálni, hülyék, nem indulunk neki – arra meg tök büszke vagyok mind a mai napig” – fogalmazott Gyurcsány Ferenc. A Demokratikus Koalíció elnöke politikai katarzisnak tartja az őszödi beszédét és nem bánta meg, hogy elmondta 2006 májusában. Állítása szerint ma is csak a káromkodásokat hagyná ki belőle.

Bár akkor már nem volt miniszterelnök, az őszödi beszéd kiszivárogtatásáról készült végső jelentést, amelyet 2009 decemberében Bajnai Gordon titkosított, ismeri Gyurcsány Ferenc. Eszerint az MSZP frakcióüléséről két hangfelvétel készült, az egyik kazettát a pártszékházban, a másikat a Miniszterelnöki Hivatalban őrizték. Utóbbi került nyilvánosságra. „Az összegző jelentést, amit én nem láthattam volna, és ami nem az, ami ez, az az első pontjában lényegében azt tartalmazza, hogy belülről származott az információ, és a Miniszterelnöki Hivatal anyaga megy ki, nem az MSZP anyaga” – fogalmazott a volt miniszterelnök.

Tagadta, hogy az ő tudtával került ki a beszéde

A Demokratikus Koalíció elnöke szombat este tagadta az ATV-ben, hogy az ő tudtával és hozzájárulásával került ki a beszéde a sajtóhoz, ahogy az a pénteken nyilvánosságra hozott egykori titkosszolgálati jelentésekben áll. Bevallotta viszont, hogy ismeri azt a végső jelentést az őszödi beszéd kiszivárogtatásáról, amelyet még miniszterelnökként Bajnai Gordon titkosított. Eszerint a hangfelvétel nem az MSZP-székházából, hanem a miniszterelnöki hivatalból került ki.

Nagyon nem kedveli őket

Gyurcsány Ferenc arról továbbra is hallgat, hogy kik lehettek a párton belüli szivárogtatók, nevek helyett ismét csak annyit mondott: egy nő és két férfi lehetett az áruló. „Én nagyon el szeretném mondani, s azt is kell magának mondjam, hogy az vagy azok, akikre én gondolok, azokat az embereket nagyon nem kedvelem. Sem emberként, sem politikusként” – mondta Gyurcsány Ferenc.

A volt miniszterelnök hozzátette: azért nem mond neveket, mert nem tudja bizonyítani az érintettségüket. Az Alkotmányvédelmi Hivatal által nyilvánosságra hozott titkosszolgálati jelentés ellenére azt tagadja, hogy tudott volna az őszödi beszéd kiszivárogtatásáról. „Az én lelkiismeretem, az én lelkiismeretem a szivárogtatás tekintetében elképesztően tiszta” – mondta.

A Demokratikus Koalíció jelenlegi elnöke továbbra is azt követeli a belügyminisztertől, hogy a 2009. decemberi végső, teljes jelentést hozza nyilvánosságra az őszödi beszéd kiszivárogtatásáról.

Szanyi Tibor volt az első, aki már 2011-ben arról beszélt az egyik közösségi oldalon, hogy Gyurcsány Ferenc és környezetének tudtával került nyilvánosságra az őszödi beszéd. Szanyi vasárnapi sajtótájékoztatóján azonban az MSZP szóvivője ezúttal sem engedte kérdezni az újságírókat. A Hír TV hiába várta Szanyi Tibort a szocialisták székháza előtt is. Az MSZP elnökségi tagja kikerülte a kérdéseket.

Rétvári visszautasította Gyurcsány állítását

Rétvári Bence visszautasította Gyurcsány Ferencnek azt az állítását, miszerint 2006-ban a Fidesz buzdította volna utcai harcokra az embereket. „Azt mindenki láthatta 2006 őszén, hogy az események teljes mértékben spontánul alakultak több helyszínen is. Láthattuk, hogy a hatóságok miként önkényeskedtek a békés megemlékezőkkel, ez nyilvánvalóan újabb beláthatatlan következményekkel járt. Tehát Gyurcsány Ferenc jogsértést jogsértésre halmozott, egyrészt beismerte titkosan, zárt ajtók mögött, hogy megtévesztette az egész közvéleményt, ezt utána ők titokban tartották; amikor nyilvánosságra került, akkor jogsértő módon léptek föl, mondjuk október 23-án a békés megemlékezőkkel szemben” – fogalmazott a KDNP alelnöke. Rétvári hangsúlyozta: a Fidesz–KDNP semmilyen törvénytelenséget nem követett el, szemben a baloldallal, ahol egymás után derülnek ki a jogsértések.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!