2024. 05. 29. Szerda Magdolna napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:05

Belföld

Gyurcsány jó embere, aki tudott a fekete kasszáról, ma is aktív

Ahogyan a Gyurcsány–Bajnai-korszak idején, a 2010-es kormányváltás utáni években is botrányok övezték Katona Tamás politikai szerepvállalását. A jelenleg a Budapesti Közlekedési Vállalat Zrt. felügyelőbizottságának elnöki székében ülő szocialista politikus pénzügyi államtitkári megbízatása végére, 2006-ban katasztrofális financiális helyzetbe került az ország, az MSZP-s pártigazgatói tevékenységén pedig az úgynevezett feketekassza-ügy ejtett csúnya foltot az előző évtized közepén.

  • Gyurcsány jó embere, aki tudott a fekete kasszáról, ma is aktív

A 2010 előtti baloldal egyik meghatározó embere Katona Tamás. A jelenleg a Budapesti Közlekedési Vállalat Zrt. (BKV) felügyelőbizottságának elnöki székében ülő szocialista politikus már a Horn-kormány idején is jelentős pozíciókat töltött be. Egyebek mellett a Belügyminisztérium Adatfeldolgozó Hivatal megbízott vezetője, valamint a Központi Statisztikai Hivatal elnöke is volt az 1990-es években, de a Medgyessy–Gyurcsány-korszakban még közelebb került a vezetés felső szintjeihez.

Katona így 2003-tól másfél éven keresztül Medgyessy Péter miniszterelnök kabinetfőnöke volt, ezt követően pedig – Gyurcsány Ferenc kormányfősége alatt – a pénzügyi igazgatásban dolgozott. A többi között a Pénzügyminisztérium politikai, illetve közigazgatási államtitkáraként tevékenykedett, de volt a Magyar Államkincstár elnöke is. 

Pénzügyi államtitkársága végére katasztrofális financiális helyzetbe került az ország: 2006-ban a magyar költségvetés hiánya európai, sőt világrekordnak számított, a deficit egyedül a háború sújtotta Libanonban volt magasabb. Az államháztartási hiány 2006 negyedik negyedévében a GDP 9,8 százalékát, az év egészében pedig 8,9 százalékát tette ki. Az államadósság növekedési üteme 2006-ban 15,2 százalék volt.

A szocialista politikus karrierje a 2010 utáni években sem maradt mentes a különböző botrányoktól. Az előző évtized közepén – Katona Tamás MSZP-s pártigazgatósága idején – robbant ki az úgynevezett feketekassza-ügy, amelynek lényege, hogy egy nyilvánosságra került hangfelvétel tanúsága szerint Komássy Ákos, a szocialisták VIII. kerületi elnöke arról beszélt Katonának, hogy 2014-ben a szervezet „feketekasszájából” finanszírozták azokat a kiadásaikat, amelyeket nem tudtak bizonylattal fedezni. Ezek közé tartozott a szervezet összes személyi kiadása mellett a kampánykiadások egy része is. Katona úgy reagált: „Nem örülök neki, hogy van feketekassza, de tudom, hogy az élet bonyolult.” Bár feljelentés is született költségvetési csalás gyanújával, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az eljárás megszüntetéséről döntött.

teljes cikk a Magyar Nemzet honlapján olvasható.

Fotó: Youtube

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Magyar Péterék sorkatonaságot akarnak

Magyar Péterék sorkatonaságot akarnak

Súlyos mondatok olvashatók a Magyar Péterhez tartozó Discord-csoport Sorkatonaság bevezetése című chatszobájában. A Magyar iránti szimpátiájáról ismert Szeretlek Magyarország portál úgy mutatta be ezt április 6-án, hogy „Magyar Péter aktivistáinak fő kommunikációs felülete”.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!