2024. 06. 21. Péntek Alajos, Leila napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Belföld

Gyurcsány hosszú távon együttműködésre játszhat Magyar Péterrel

Az Alapjogokért Központ szerint érdekes szövetségek köttethetnek a Fővárosi Közgyűlésben a választásokat követően.

  • Gyurcsány hosszú távon együttműködésre játszhat Magyar Péterrel

A szavazatok megszámlálása után a közgyűlési erőviszonyok a következőképp alakulnak: a tíz budapesti listából az első helyet a Fidesz–KDNP szerezte meg. A Tisza Párt a második, míg a Párbeszéd–Zöldek–DK–MSZP a harmadik a sorban. A mandátumszerzési küszöböt összesen öt lista lépte át: az előbb említetteken túl az MKKP és a Vitézy Dáviddal Budapestért–LMP–Zöldek is. 

Mindez azonban egy róka fogta csuka helyzetet teremthet Budapesten Tóth Erik szerint.

A Fidesz–KDNP és a Tisza 10-10 mandátumot, a DK által vezetett lista 6 helyet szerzett, az MKKP és a Vitézy fémjelezte listák 3-3 mandátumot. A 2019–2024 közötti ciklusban az ellenzéki összefogás polgármesterei a közgyűlésben összezártak a főbb kérdések mentén, de ez az időszak 2024 őszétől lezárulhat

– jelentette ki az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója. 

Hozzátette: azt, hogy melyik baloldali párt kivel játszhat össze, a korábbi nyilatkozatokból lehet csupán sejteni. Bár Gyurcsány Ferenc hol szentségeli, hol magához próbálja édesgetni a Tisza Pártot, Tóth Erik szerint hosszú távon a DK vezetője az együttműködésre játszhat. Magyar Péter frakciója esetében a szakértő szerint az a kérdés, hogy mennyire lesz fegyelmezett és mennyire eseti jellegű az ő döntéshozataluk.

Ugyanakkor rámutatott, lehetetlen előre megmondani, hogy Magyar Péter pártja milyen elvek és elképzelések mentén fog politizálni a Fővárosi Közgyűlésben, ugyanis a Tisza Párt előnye eddig az volt a többi baloldali párthoz képest, hogy friss erőként azt mondtak, amit akartak, mindent elhitt nekik a saját, formálódó bázisuk. 

A Fővárosi Közgyűlésben azonban nem fognak tudni a „vezérszónokuk” hiányában kimaradni a döntéshozatalból. Miután parlamenten kívüli pártról beszélünk, az, hogy milyen képet alakítanak ki magukról a fővárosban, a közgyűlési munkájukon is múlik. Vagy a jövőbeni főpolgármester ellenzékeként, vagy a Fidesz–KDNP újdonsült politikai ellenfeleiként pozicionálhatják magukat

– jelentette ki Tóth Erik. Azt is kiemelte, Magyar Péter saját bevallása szerint nem fog ez beülni a fővárosi közgyűlésbe, ugyanakkor elképzelhető, hogy a maga helyett egy „helytartót” fog kinevezni.

A teljes cikket a Magyar Nemzet oldalán olvashatják, IDE KATTINTVA.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Hazudott Magyar Péter + videó

Hazudott Magyar Péter + videó

A szakember szerint a hatóság végzése, miszerint valótlan állításokat tett a Tisza párt alelnöke, aláássa a politikus hitelességét.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!