2017. december 12.,
kedd, Gabriella napja

14°

Gyurcsány értetlen, a világhálón gyalázkodik

NT

2012. július 26., csütörtök 13:33, frissítve: csütörtök 20:15

Gyurcsány Ferenc és ügyvédje félreértelmezi a Központi Nyomozó Főügyészség határozatát. A volt miniszterelnök ellen múlt héten szüntették meg a nyomozást a sukorói telekcsere miatt indított büntetőügyben. Gyurcsány Ferenc csütörtöki Facebook-bejegyzésében azt állítja, hogy az ügyészség ezzel ellentétben a neki elküldött határozatban bűncselekmény hiányát állapítja meg.

A volt kormányfő csütörtöki, Alávalók című Facebook-bejegyzésében azt írta: kézhez kapta a főügyészség határozatát, amelyben arról értesítik, hogy az úgynevezett Sukoró-ügyben megszüntetik az ellene folytatott nyomozást. Utalt arra, a döntést a főügyészség a múlt héten jelentette be, arra hivatkozva, hogy a hivatali visszaélést bizonyítékok hiányában nem tudja megállapítani.

Nem ez áll benne

„A most megküldött hivatalos határozatban viszont nem ez áll” – közölte Gyurcsány Ferenc, idézve a határozat szövegét. E szerint a nyomozást a büntetőeljárásról szóló törvény 190. paragrafusa 1. bekezdésének b pontja alapján szüntetik meg, „mivel a nyomozás adatai alapján nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése és az eljárás folytatásától sem várható eredmény”.

Gyurcsány Ferenc szerint nemcsak Polt Péter legfőbb ügyész viselkedett „alávaló” módon, hanem a főügyészség is, és politikai „mószerolásba” kezdtek. Emiatt tisztességtelenek és alkalmatlanok is – írta, hozzátéve: megvizsgálja, miként vehet elégtételt a főügyészségen.

Nem azt mondja ki, hogy nem történt visszaélés

Fazekas Géza, a hatóság szóvivője csütörtökön megismételte: a Gyurcsány Ferenc által vitatott pont alapján az ügyészség nem azt mondja ki, hogy nem történt hivatali visszaélés, hanem azt, hogy a rendelkezésre álló adatok alapján nem lehet bizonyítani a cselekményt. Ezért szüntették meg bizonyítottság hiányában a nyomozást.

Zamecsnik Péter, a volt miniszterelnök ügyvédje az m1 csütörtök esti Híradójában azt mondta: az ügyészség határozata egyértelmű és törvényes, de erről még nem beszélt védencével, mivel külföldön volt. „Megnéztem a határozatot, és gyakorlatilag az pontosan azt tartalmazza, ami a törvény szövege. A büntetőeljárásról szóló törvényt a laikusok könnyen félreérthetik” – tette hozzá a jogász.

Keresztes Imre főügyész július 20-án közölte, hogy bizonyítottság hiányában megszüntette a Központi Nyomozó Főügyészség a Gyurcsány Ferenc ellen hivatali visszaélés bűntette miatt folytatott nyomozást a Sukoró -ügyben. A főügyészség ezzel egyidejűleg vádat emelt Tátrai Miklós, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. volt vezérigazgatója, Császy Zsolt, az MNV Zrt. volt értékesítési igazgatója, Markó Andrea, a Pénzügyminisztérium volt szakállamtitkára, a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács volt tagja, valamint F. Zsolt értékbecslő és V. Bálint ügyvéd ellen.

Tátrai Miklóst, Császy Zsoltot, Markó Andreát és F. Zsoltot különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette kísérletével vádolja a főügyészség, ezt Tátrai Miklós és Markó Andrea tettesként, míg Császy Zsolt és F. Zsolt bűnsegédként követte el, míg V. Bálint ellen kétrendbeli közokirat-hamisítás bűntette a vád.

Nem lehetett bizonyítani

Akkor a főügyész arról tájékoztatott, hogy bár a hivatali visszaélés bűntettének megalapozott gyanúja Gyurcsány vonatkozásában fennállt, az újabb tanúkihallgatások és a párhuzamosan folyó polgári per eredményére figyelemmel nem lehetett egyértelműen bizonyítani a volt miniszterelnök szerepét a cseréről hozott döntésben, mint ahogy az eljárásának a célját sem.

Július 24-én a Népszava azt írta, Gyurcsány Ferenc arra készül, hogy panasszal él a Központi Nyomozó Főügyészség határozatával szemben. Zamecsnik Péter, az exkormányfő ügyvédje a lapnak azt mondta, még nem kapták kézhez az ügyészségi határozatot, de várhatóan panasszal élnek, hogy az ügyészség bűncselekmény hiánya miatt, és ne bizonyítottság hiányára hivatkozva szüntesse meg a Gyurcsány elleni eljárást.

Gyurcsány Ferencet azzal gyanúsította az ügyészség, hogy a sukorói kaszinóberuházással kapcsolatban törvényi felhatalmazás nélkül, a hatáskörét túllépve döntött a telekcseréről, hogy egyoldalú, jogtalan előnyt biztosítson a befektetőknek.

Feladatokat szabott

A főügyészség 2011. októberi közlése szerint a befektetőkkel 2008 májusában folytatott megbeszélésen arról döntött, támogatja a cserével megvalósuló ingatlanszerzést, és ennek megfelelő feladatokat szabott az illetékeseknek.

A volt miniszterelnök mindvégig tagadta, hogy bűnös lenne, koncepciósnak minősítette az ellene indult eljárást, és úgy foglalt állást, hogy a sukorói beruházás majdnem egymilliárd dollárt hozott volna az országnak, és kétezer-ötszáz embernek adott volna munkát.

„A nyomozás befejeződött, az iratismertetés megtörtént, és ami most folyik, az a konkrét vádelőkészítés” – mondta az üggyel kapcsolatban Polt Péter legfőbb ügyész a Hír TV Kontraszt című műsorában a közelmúltban. A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla egyébként nemrégiben jogerősen semmisnek mondta ki a telekcsere-szerződést. Gyurcsány Ferenc június végén egy interjúban még arról beszélt, hogy valószínűleg néhány héten belül vádat emelnek ellene.

A bukott miniszterelnök politikai hajtóvadászatként állította be meggyanúsítását, a kihallgatására „rockkoncert” szerveződött, melyen a Hír TV munkatársaira is rátámadtak a szimpatizánsok. Az ügyészségen készült videofelvételeket – ahogyan az a sajtóban jó előre be volt harangozva – közzé is tette.

Nem Gyurcsány az egyetlen szocialista prominens, akinek a neve felmerült az ügy kapcsán: Veres Jánost idén januárban tanúként hallgatták ki, Bajnai Gordont és miniszterét is bekérették a hatóságok, Oszkó Péter az Állami Számvevőszék szerint valótlanságot állított tanúvallomásában.

Joav Blum január végén fellebbezett a Székesfehérvári Törvényszékre a sukorói telekcsere ügyében – írta a  Magyar Nemzet. Az izraeli–magyar állampolgárságú alperes az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését és a döntés megváltoztatását kéri a Fővárosi Ítélőtáblától.

A sukorói telekcsere ügyében 2009 tavaszán az után indították meg hivatalból a büntetőeljárást, hogy a Fejér Megyei Főügyészség magánjogi osztálya jelezte: a földhivatalban szabálytalan kezdeményezés nyomaira bukkantak. A Gyurcsány-kormány idején két Pest megyei gyümölcsöst úgy próbáltak elcserélni a Velencei-tó partján fekvő állami ingatlanokra, hogy az ügyletnek nem volt meg a jogszabályi feltétele. Ezután, 2009 őszén Schiffer András, az LMP politikusa tett feljelentést személy szerint Gyurcsány Ferenc ellen hivatali visszaélés gyanúja miatt.

Lemondásra szólította fel a legfőbb ügyészt a Demokratikus Koalíció. Varju László pártigazgató szerint az ügyészségnek bocsánatot kell kérnie Gyurcsány Ferenctől, amiért alaptalanul vádolták a Sukoró-ügyben. A Gyurcsány-párt pártigazgatója szerint azzal, hogy az ügyészség bizonyítottság hiányában szüntette meg az eljárást a volt miniszterelnök ellen, bebizonyosodott, hogy koncepciós per folyt az ügyben.

Az ügy hamar nagy vihart kavart, civilek az Alkotmánybíróságra vitték a King’s City-beruházást. Parlamenti vizsgálóbizottság is alakult, később pedig már Oszkó Péternek is aggályai támadtak. Mellékszálként pedig az is kiderült, hogy Joav Blum nem tősgyökeres sukorói.

Forrás: Hír TV,MNO,MTI