2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Belföld

Gyurcsány egyik főideológusa elvenné a nyugdíjasok választójogát

Most a baloldal főjogásza állt elő azzal, hogy nem kellene lehetőséget adni a nyugdíjas honfitársainknak, hogy a távoli jövőt érintő ügyeket érdemben befolyásolhassák – írja a Magyar Nemzet.

  • Gyurcsány egyik főideológusa elvenné a nyugdíjasok választójogát

Fleck Zoltán jogszociológus, Gyurcsány Ferenc egyik főideológusa fél évvel ezelőtt keményen beleszállt azokba az akadémikus kollégáiba, akik nyugdíj előtt állnak vagy már nyugdíjasok, és alamizsnáért vagy a nyugalomért, ahelyett, hogy szabadon véleményt formálnának, inkább meghunyászkodnak. A beszélgetőpartner Dési János ráerősítve erre a megalkuszik kifejezést használta – írta a Tűzfalcsoport a bejegyzésében.

Fleck a napokban újabb interjút adott az egyik baloldali sajtóorgánumnak, amelyben már lényegesen messzebb ment, 

lényegében a nyugdíjasok választójogának létjogosultságát kérdőjelezte meg, mondván, ennek a korosztálynak már nincs annyi ideje az életben, mint a fiatalabb korosztálynak, így pedig nem reagál olyan minőségben a jövőbeli feszültségekre, mint az utána következő generációk.

Éppen ezért – Fleck Zoltán szerint – még a lehetőségét sem kellene megadni a nyugdíjas honfitársainknak, hogy a távoli jövőt érintő ügyeket érdemben befolyásolhassák: 

„Miért a nyugdíjasokra bízzuk a harminc év múlva bekövetkező katasztrófát?”

– teszi fel a kérdést a jogi egyetem tanára.

A baloldali jövő sötét a nyugdíjasok számára

Fleck még a 2022-es választásokkor beszélt arról a Hvg-nek, hogy egy nyolc-kilenc fős testület alkotja azt a közjogi szakértői csapatot, amely a kormányváltásra készülő ellenzék alkotmányos módosításait dolgozza ki. Ennek vezetője volt a jogász-szociológus, akit Márki-Zay Péter közös miniszterelnök-jelölt kért fel a pozícióra, de Fleck szerint Márki-Zay sem a csoport összetételébe, sem a munka tartalmi részébe nem szól bele, sőt az ellenzéki pártok sem küldtek a bizottságba senkit.

Fleck Zoltán ebben a pozíciójában így érvelt a feles alkotmánymódosítás mellett: 

„Nagy valószínűséggel egy 2022-es ellenzéki győzelem után időlegesen le kell mondanunk a jogállam tiszta érvényesüléséről. De ez soha nem volt másként rendszerváltáskor, nagy forradalmak után. Nem állítjuk, hogy ez az egyetlen lehetőség, de ha ezt választja az ellenzék, akkor mérlegelniük kell, hogy ez egy olyan helyzet, amiben kormányozni tudnak, vagy meg kell lépniük azt, hogy bizonyos szabályokat, bizonyos feltételek mellett meg kell változtatni, ami mellé pedig legitimációs érveket fogunk gyűjteni.”

 Nincs új a nap alatt

2008-ban a bukott Gyurcsány-kormány módosította az új nyugdíjak megállapításának módját, és a módosítások egyenlegeként az ettől kezdve nyugdíjba vonulók kezdő nyugdíját nyolc százalékkal alacsonyabb összegben állapították meg, mint a korábbi szabályok szerint. 

A nyugdíjasok helyzetét tovább nehezítették 2009-ben, amikor eltörölték a 13. havi nyugdíjat. A balliberális kormányzás hibái miatt az időskorúak bevételei jelentősen csökkentek 2010 előtt, hiszen a 13. havi nyugdíj megszüntetése mellett 2002–2010 között összesen 51,8 százalék volt az infláció. 2009-ben továbbá megemelték a nyugdíjkorhatárt.

A teljes cikket a Magyar Nemzet Online-on olvashatják. 

Kép forrása: Facebook

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!