2024. 05. 07. Kedd Gizella napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Belföld

Gyermekbarát szoba a Budapest Környéki Törvényszéken

A bíróságok közül elsőként gyermekmeghallgató szobát adtak át a Budapest Környéki Törvényszéken. A bírósági dolgozók saját maguk alakították ki a helyiséget, hogy nyugodt körülmények között tudják kihallgatni 14 év alatti kiskorúakat. Az Országos Bírósági Hivatal elnöke szerint a további cél az, hogy a gyermekeket érintő ügyekben csak megfelelő végzettségű bírák, valamint gyermekvédelmi szakember ülnökök járjanak el.

Átlagos tárgyalóterem a Budapest Környéki Törvényszéken. A felnőttekhez hasonlóan eddig a 14 év alatti gyermekeket is itt hallgatták ki.

„Másfél hónappal ezelőtt ez a szoba még ügyészi váró volt…” – A bíróságok közül elsőként alakították át önerőből a Budapest Környéki Törvényszéken az egyik helyiséget gyermekmeghallgató szobává. A munkában pszichológus és lakberendező is segített.

„Szakértőt kérdeztünk, aki elmondta, hogy mi lenne célszerű. Mi az, ami elősegíti azokat az eljárási normáknak a megtartását, de mégis a gyermekekben a feszültségek oldását lehetővé teszi, és a célok elérést maximálisan szolgálja” – magyarázta Hilbert Edit, a Budapest Környéki Törvényszék elnöke.

A gyakorló bírók szerint a gyermekbarát szobákban kisebb trauma éri a kiskorúakat és hatékonyabb lehet a kihallgatásuk.

„A legfontosabb, hogy nem kell várakozniuk a meghallgatandó gyerekeknek a folyosón, ahol ugye vádlottak, ennek kísérői, a bv-kommandósok, a rendőrök, sorakoznak, állnak ügyvédestül, ügyészestül. Ezt próbáljuk kikerülni, főleg azzal, hogy először ide jönnek be, itt várakoznak, ide érkezik meg a bíró” – közölte Szabó Judit, a büntetőkollégium helyettes vezetője.

Az Országos Bírósági Hivatal elnöke szerint a barátságos környezeten kívül elengedhetetlen a bírák speciális képzettsége.

„Egészen másképpen kell kérdezni ezeket a gyermekeket, a fiatalkorúakat – mondta Handó Tünde. – Nagyon fontos, hogy kellő ismeretei legyenek a bíróknak, és szeretnénk azt, hogyha csak megfelelően akkreditált képzettséggel rendelkező bírók járnának el ezekben az ügyekben” – tette hozzá az Országos Bírósági Hivatal elnöke.

2014-re minden megyei rendőr-főkapitányságon ki kell alakítani legalább egy szobát a gyermekek meghallgatásához.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!