2020. augusztus 11.,
kedd, Zsuzsanna, Tiborc napja

Gulyás: Nem kormányközi ügynek, hanem jogi kérdésnek tekintjük Gruevszki helyzetét

Hír TV

2018. november 15., csütörtök 18:31, frissítve: csütörtök 20:26

Az ellenzéki pártok magyarázatot várnak a kormánytól, hogy hogyan juthatott érvényes okmányok nélkül Magyarországra Nikola Gruevski. A volt macedón kormányfő kedden jelentette be, hogy Budapesten tartózkodik és Magyarországtól kért politikai menedékjogot. Gulyás Gergely azt elismerte, hogy Gruevski nem tranzitzónában tartózkodik azt azonban cáfolta, hogy a magyar állam segített volna neki abban, hogy elhagyja Macedóniát.

„Azt láthatjuk, hogy Magyarországnak olyan kormánya van, hogy hol baltás gyilkost enged ki, hol egy körözött bűnözőt enged be” – mondta Tóth Bertalan, az MSZP elnöke.

A szocialisták választ várnak arra, hogy hol van az egykori macedón kormányfő, ezért kezdeményezik az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti, valamint külügyi bizottságának összehívását, Orbán Viktortól és Pintér Sándortól pedig a hétfői parlamenti ülésen várnak beszámolót.

„Hogyan képzeli el a nemzetek Európáját Orbán Viktor, amikor egy oroszbarát politikusnak lehetőséget ad arra, hogy itt tartózkodjon? Felvetődik a kérdés, hogy mikor kerül az orosz követségre Nikola Gruevszki és hogyan dönt majd a kormány arról, hogy felelősséget vállalva, saját hazájában letölti a büntetését az a politikus, akit elítéltek?” – tette hozzá az MSZP elnöke.

„Felszólítjuk a magyar kormányt, hogy semmiképpen ne adjon menedékjogot Nikola Gruevszki számára!” – mondta Demeter Márta, az LMP társelnöke.

A zöldpárt szerint vizsgálni kell, hogy Gruevszki hogyan léphetett be Magyarországra érvényes okmányok nélkül.

„Nagyon úgy néz ki, hogy nem mással állunk szemben, mint az illegális migráció támogatásával, azzal, hogy Nikola Gruevszki idejöhetett Magyarországra, éppen ezért az LMP feljelentést fog tenni ebben az ügyben” – tette hozzá Demeter Márta.

A párt volt társelnöke, Hadházy Ákos ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz illegális határátlépés segítsége miatt. A Demokratikus Koalíció pedig arra szólította fel a Miniszterelnökséget és a Fideszt, hogy regisztrálják magukat bevándorlást segítő szervezetként.

„A magyar államnak, állami hatóságnak semmi köze nem volt ahhoz, hogy ő a saját országa területét elhagyta. Egy magyar külképviseleten tett szándéknyilatkozatot arról, hogy menekültjogi nyilatkozatot kíván benyújtani” – mondta Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter, azt viszont nem árulta el, hogy pontosan melyik országban.

„Az a határozott politikai véleményünk – és a Miniszterelnökség közleménye világossá tette – hogy ezt jogi kérdésnek tekintjük. A menekültügyi kérelem elbírálásának, jogszabályoknak a nemzetközi gyakorlattal összhangban kell megtörténnie. Egyébként mi kulcsfontosságúnak tartjuk a Macedónia és Magyarország közötti jó kapcsolatokat, ez szerintem a balkáni régió fejlődésének, EU-s integrációnak is záloga. Éppen ezért a magyar külügyminiszter macedón kollégájával a mai napon beszélt és ezekről őt is biztosította. Tehát nem tekintjük kormányközi ügynek, természetes, hogy lehet macedón érdeklődés, a hatóságok a szükséges információkat megadják, de ezen túlmenően ezt jogi kérdésként kezeljük” – fejtette ki a kancelláriaminiszter.

A macedón kormányszóvivő arról tájékoztatott, hogy a napokban átküldik Budapestnek a Gruevszki kiadatásával kapcsolatos jogi papírokat, összesen 400 oldal körüli anyagról lehet szó, aminek a lefordítása a következő feladat.

Az eset nem példa nélküli Európában. A volt katalán elnök például Belgiumban van, de a törökországi puccs után is számos diplomata kért menedéket Németországban.