2023. 03. 24. Péntek Gábor, Karina napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Vezércikk 14:05

Belföld

Gulyás Gergely évek óta az álhírek célkeresztjében áll

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter több korábbi rágalmazási ügye is bírósági szakaszba lépett, egy esetben pedig a hatóságok egy amerikai jogsegélykérelem kapcsán várnak információkat a tengerentúlról. Gulyás Gergely 2019 végén került a megtévesztő nevű, kattintásvadász oldalak célkeresztjébe, amikor több valótlan nyilatkozatot tulajdonítottak neki az álhírportálok. A magánvádas eljárásokban végül a Fővárosi Főügyészség lett a vád képviselője.

  • Gulyás Gergely évek óta az álhírek célkeresztjében áll

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter nemrég bejelentette, hogy feljelentést tesz rágalmazás miatt.

A tárcavezető két baloldali álhíroldal, a gyurcsányista Nyugati Fény nevű portál, valamint a szintén a baloldalhoz köthető Ezalényeg.hu ellen tett jogi lépéseket, mivel a portálok a magánéletét érintő valótlan tartalmú cikkeket jelentettek meg. Nem ez azonban az első eset, hogy Gulyás Gergely az álhírterjesztők célkeresztjébe került.

2019 őszén és telén több álhíroldal is valótlan tartalmú, a miniszter szájából soha el nem hangzott mondatokat tulajdonított Gulyásnak, aki az írások miatt feljelentést tett. Ezek közül egyes ügyek azóta bírósági szakaszba kerültek.

 

 

A Blikkrúzs.me, valamint a Hírzona24.com 2019. október 17. és november 6. között közölt valótlan tartalmú nyilatkozatokat Gulyás Gergelytől, amelyek szerint a miniszter arról beszélt, hogy a nyugdíjasok „dúskálnak a pénzben”.

„A magánvagyonuk átlagosan 12 millió forint, csak el van rejtve a párnacihába, meg a kolbászok közé a spejz ajtaja mögött. Kérném, hogy minden nyugdíjas legalább egymillió forinttal segítsen bele az államadósságba, mert tönkremegy az ország, ha nem lesz valami kitalálva!” – írták az említett oldalak e szavakat Gulyásnak tulajdonítva. Sőt, a két álhírportál tovább vitte a témát, és későbbi írásokban olyan valótlan miniszteri nyilatkozatokat közöltek, amelyek szerint a kormány a nyugdíjak csökkentésére és megszüntetésére készül. A magánvádas büntetőeljárás során az ügyészség 2019 novemberében úgy döntött, hogy átveszi a vád képviseletét, így az ügyek a Fővárosi Főügyészség kiemelt és korrupciós ügyek osztályához kerültek. Az ügyet azóta a Pesti Központi Kerületi Bíróság tárgyalja.

 

A rágalomhadjárat ezzel nem ért véget, 2019. december 4-én a szintén megtévesztő nevű Hírtv.me – amelynek semmi köze a Hír TV-hez – azt terjesztette, hogy Gulyás Gergely szerint 2022 után a kormány megadóztatná a nyugdíjakat. Az eljárásban a Fővárosi Főügyészség szintén átvette a vád képviseletét, az elkövetővel szemben pedig szintén a Pesti Központi Kerületi Bíróságon indult eljárás.

Az Ötpercpihenő.blogspot.com szintén valótlanságokat terjesztett Gulyás Gergellyel kapcsolatban, amely miatt a miniszter 2019 végén tett feljelentést. Az ügyben a Szegedi Járásbíróság fog eljárni. A blog egy amerikai szerveren üzemel, ezért az ilyen esetekben mindig eljáró Legfőbb Ügyészség jogsegélykérelemmel fordult az egyesült államokbeli hatóságokhoz, hogy kiderüljön, hol található a tárhelyszolgáltató székhelye. Az álhíroldalak ámokfutása azonban nem ért véget. 2020 májusában a Budapestmost.net írta meg ugyanazt az álhírt, amely korábban is megjelent, és amely szerint a miniszter felszólította a nyugdíjasokat, hogy adják vissza a járandóságukat. Ebben az ügyben a Fővárosi Főügyészség szintén átvette a vád képviseletét.

Az említett álhíroldalak úgy jutnak pénzhez, hogy hangzatos címeket adnak cikkeiknek, ami sok kattintást generál. Ezek a reklámok miatt mérhető nagyságú bevételt eredményeznek az oldalaknak.

A közösségi médiában is nagy olvasottságot hoztak ezek az álhírek, amelyeknek sokan bedőltek. Ebben szerepe volt annak is, hogy az oldalakat megtévesztő módon a fősodorbeli médiumokhoz hasonlóan nevezték el.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Szavazás

Szavazás

Ön szerint adnak végül a finnek Hornet vadászgépeket Ukrajnának?
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!