2024. 06. 16. Vasárnap Jusztin napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Napi aktuális 04:40

Belföld

Gulyás Gergely: az alkalmas jelölteknek kell bizalmat kapniuk

Az október 13-i önkormányzati választáson az a legfontosabb, hogy azok kapjanak bizalmat, akik képesek a település érdekében kormányozni a helyhatóságot, és a kormánnyal együttműködni - mondta a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely csütörtökön Baján.

  • Gulyás Gergely: az alkalmas jelölteknek kell bizalmat kapniuk

A Duna-parti városban tartott választási fórumon a miniszter kiemelte: a mostani voksolás eltér a 2010-ben és 2014-ben rendezett önkormányzati választásoktól, amelyeknek tétje az volt, hogy melyik párt tudja a legalkalmasabb városvezetőt a választók figyelmébe ajánlani.

"A mai magyar ellenzék úgy döntött, hogy ebben a versenyben nem kíván részt venni, ők országos politikai küzdelmet szeretnének a kormány ellen Baján és az országban mindenütt, akkor is, ha ennek saját településük látja kárát."

- tette hozzá.

Az ő céljuk nem az, hogy a legalkalmasabb embereket jelöljék településvezetőnek, és a köztiszteletben álló polgárokat a képviselő-testületbe, hanem az, hogy "hídfőállásokat" hozzanak létre, ahonnan a kormányt támadni lehet - jelentette ki, megjegyezve, hogy "ez az önkormányzati választások tétjének, jelentőségének teljes félreértése".

Azt mondta: 1990 óta a helyhatóságok annak köszönhették elismertségüket, hogy párttól függetlenül a településük szolgálatába akartak állni. Az ellenzéki pártok a 2022-es választásokra készülődnek, és ehhez tekintik állomásnak az önkormányzati választásokat - jelentette ki.

A miniszter kifejtette: Baján Fercsák Róbert (Fidesz-KDNP) polgármester bizonyította azt, hogy a város fejlődik, van világos jövőképe, és olyan egészségügyi fejlesztések valósultak meg, amelyekre korábban évtizedekig nem került sor. Évek óta kiváló az együttműködés a bajai önkormányzat és a kormány között - hangoztatta.

Eközben az ellenzéki pártok felosztották az országot, és nem az alkalmasság volt a szempont a jelöltállításnál. Baja a Momentumnak jutott, aminek - mint fogalmazott - van pozitívuma is: az, hogy a momentumosok időnként vidékre is ellátogatnak.

A politikus közölte: a választás politikai olvasatát a megyei közgyűlési pártlistákra leadandó szavazatokból lehet majd látni, "az önkormányzati választást hiába próbálja meg a perverz összefogást létrehozó ellenzék országos politikai küzdelemmé tenni."

Arra is kitért, hogy korábban a részvétel az önkormányzati választásokon nagyságrendileg maradt el az országgyűlési választásokétól. Gulyás Gergely szerint ezúttal nem valószínű, hogy így lesz, miután "az ellenzék saját politikai háborújához kívánja felhasználni a településeket", ezért vélhetően sokkal többen fognak szavazni.

Azt mondta, Bács-Kiskun megye "még soha nem tévesztette el az irányt", és Baján 2002 óta polgári pártok jelöltjei nyerték a választásokat.

Az Ursula von der Leyen megválasztásáról szóló kérdésére válaszolva többi között kifejtette: az új európai bizottsági elnökben megvan az a bölcsesség, hogy tudja: a tagállamoknak néhány kérdésben, például a közös költségvetésben muszáj közös véleményre jutniuk, de tudomásul kell venni, hogy más kérdésekről, így a migrációról nem teremthető konszenzus, Közép-Európa és benne a magyar kormány másképp gondolkodik, mint a régi tagállamok.

Gulyás Gergely kiemelte: az elnök iránti bizalmat erősíti, hogy nem akar konszenzust teremteni ott, ahol nem lehet.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Szélesvásznú történelem: Szindbád + videó

Szélesvásznú történelem: Szindbád + videó

A Krúdy Gyula klasszikusát feldolgozó, 1971-ben készült Szindbád című magyar drámában a főbb szerepeket Latinovits Zoltán és Dajka Margit alakította. Az adásban Zavaros Eszter és Csatári Bence műsorvezetők a filmről Tóth Auguszta színművésszel és Berettyán Sándor színművésszel beszélgetett.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!