2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Amerika magyar grófja 11:00

Belföld

Gulyás Gergely: Antall Józsefnek a szolgálat a saját életénél is fontosabb volt

Ha valaki meg akarja érteni, mi az önzetlen közszolgálat, akkor tanulmányozza Antall József életpályáját, akinek a szolgálat a saját életénél is fontosabb volt - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden az Országházban a volt miniszerelnök emlékére rendezett konferencián.

  • Gulyás Gergely: Antall Józsefnek a szolgálat a saját életénél is fontosabb volt

Gulyás Gergely a Veritas Történetkutató Intézet és Levéltár, az Országgyűlés Hivatala, valamint a Batthyány Lajos Alapítvány által az egykori miniszterelnök halálának 30. évfordulója alkalmából tartott rendezvényen azt hangoztatta, ma már senki sem vitatja, hogy Antall József jelentős szerepet játszott abban, hogy a demokratikus átalakulás kompromisszumoktól mentes és vértelen volt, valamint elhozta a teljes szabadságot Magyarország számára.

Antall József világosan látta, hogy az 1989-90-es átalakulás Magyarország számára a szabadság és szuverenitás visszaszerzésének lehetőségét hozza el, ugyanakkor kulcsfontosságúnak tartotta, hogy mindez a magyar történelmi tradícióba beágyazódva történhessen meg. Ezért kezdettől fogva parlamentáris demokráciát képzelt el, amelynek a gyökere a magyar alkotmányosságban volt fellelhető - mondta a miniszter.

Antall József és kormányának érdemeit sorolva Gulyás Gergely elmondta, hogy nekik köszönhető az ország korlátlan szuverenitásának visszaszerzése a Varsói Szerződésből való kilépéssel és a KGST megszüntetésével, valamint a nemzetpolitika sarokköveinek kijelölése, alkotmányban rögzítették ugyanis, hogy Magyarország felelősséget érez a határon túl élő magyarokért, valamint elérték, hogy a nemzetiségek jogai Európában is elismert, az emberi jogok közé tartozó jogok legyenek. Továbbá szintén nekik köszönhető, hogy az ország európai és euroatlanti integrációja elindult.

A miniszter elmondta: "ahogy ma Európa kinéz, okunk van a szomorúságra", mégsincs az intézményesített európai együttműködésnek alternatívája, igaz Antall József idejében még vonzóbbnak látszott ez a lehetőség.

"A magát a demokrácia bölcsőjének tartó kontinens nehéz napokat él, a legtöbb negatív változás pedig a politikai elit tekintetében történt" - fogalmazott Gulyás Gergely, hozzátéve, hogy Antall József emléke arra int, hogy elhiggyük, "lehet ezen változtatni".

A miniszterelnök levélben köszöntötte a konferencia résztvevőit. Orbán Viktor arról írt, hogy nosztalgiával gondol vissza a rendszerváltás utáni évekre annak ellenére, hogy Magyarország súlyos válságot élt meg akkor, mégpedig az akkori Európa, valamint Antall József kortársai miatt, akik "az Európa-eszme óriásai voltak".

Az európai állam azonban léket kapott, és alig 30 év alatt "az unió egy sokcsillagos étteremből Gyuri bácsi kifőzdéje lett" - fogalmazott a miniszterelnök.

Orbán Viktor Antall József politikai krédójának három alaptételét idézte: a földrajz ellen sok mindet lehet tenni, kivéve politizálni, a kisebbségi jogokat nem szabad összemosni az emberi jogokkal, valamint magyarok vagyunk, tehát európaiak.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!