2020. március 31.,
kedd, Árpád napja

Gulyás: A magyar nemzet 1956-ban világtörténelmet írt

Hír TV

2018. október 23., kedd 13:24, frissítve: kedd 16:04

Napjaink kihívásai közé sorolták az ország szuverenitásának megőrzését a Széna téri megemlékezésen felszólaló politikusok. A Miniszterelnökséget vezető miniszter és a pénzügyminiszter szerint az 56-os események erre adtak jó példát a nemzetnek.

„Rongy az élet, csak azt tudták,
s nincsen más kiút,
csak összegyűlni Corvin közbe,
s lenni nagyfiúk”

Bereményi Géza sorival kezdődött a II. kerületi önkormányzat megemlékezése. Láng Zsolt polgármester szerint az 1956-os események arra figyelmeztetnek, hogy amikor egyes külső erők bírálják belső rendünket, meg kell védeni helyünket a szabad világban. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter felidézte: a magyar nemzet 56-ban világtörténelmet írt, minden a mi tereinken és a mi utcáinkon zajlott.

„1956 üzenete, hogyha Magyarország kezébe veszi a saját sorsát, akkor a világ folyásán egyedül is képes változtatni. Egy 10 milliós ország is felemelheti a szavát, és ha ezt egy jó ügy érdekében teszi, a hangja messzire visszhangzik” – mondta Gulyás Gergely.

Varga Mihály szerint Magyarországnak ma a migráció és a brüsszeli túlhatalom jelent kihívást. A pénzügyminiszter a 62 évvel ezelőtti eseményekre utalva azt mondta: erőt csak az adhat, ha ügyeinkről közösen, szabadon dönthetünk, ha megőrizzük önrendelkezésünket.

„Igazunk volt, amikor a saját értékeinket, a magyarság összetartozásának erősítését és önrendelkezésünk megőrzését helyeztük az első helyre. Ennek köszönhető, hogy Magyarország egy eladósodott, válságban lévő, munkanélküliséggel sújtott és kiszolgáltatott országból mára gyorsan növekvő, az embereknek biztonságot adó és érdekei mellett bátran kiálló ország lett” – mondta Varga Mihály.

A II. kerületi önkormányzat megemlékezésének végén megkoszorúzták a Széna téri 56-os emlékművet.