2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Gulyás: A kormány legfontosabb feladata, hogy lehetővé tegye a megmaradást

A kormány azt tartja a legfontosabb feladatának, hogy lehetőséget nyisson a megmaradásra és a gyarapodásra - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter vasárnap Budapesten, a Miniszterelnökség támogatásával megépülő Istenhegyi Szent László-plébánia közösségi házának alapkőletételén.

  • Gulyás: A kormány legfontosabb feladata, hogy lehetővé tegye a megmaradást

Gulyás Gergely azt mondta: ezért születnek családbarát intézkedések, és ezért az egyházaknak talán könnyebb ma feladataikat, küldetésüket teljesíteni.

Úgy fogalmazott: "csak a hit, a megélt és életre váltott hit képes kultúrát létrehozni."

Felhívta a figyelmet arra, hogy az évszázadokon át épített templomok, a kolostorokban sok-sok életen át lemásolt kódexekben megőrzött tudás, a gregoriánnak a liturgiában újraértékelhető dallamai, vagy éppen a jáki templom mögött nem pusztán egy intézmény hatalma, vagy akár az egyház nagysága testesül meg, hanem a keresztény hit ereje. Az, hogy életünk túlmutat a földi világon, hogy mindannyian testvérei vagyunk egymásnak. Mindebből az is következik, hogy tennünk kell egymásért - hangsúlyozta.

Gulyás Gergely azt mondta, "az antikultúrák világában, a kultúrák keveredésének idején, a hit tagadásának évtizedeiben csak nehezen születhet újjá kultúra". Európa ma bajban van - jelentette ki, hozzátéve, sokan azt mondják, hogy ez a meccs lefutott, Európa megváltozik, ezt el kell fogadni és alkalmazkodni kell hozzá.

Ha nem sikerül ezeket a folyamatokat itt megfordítani, a Közel-Kelet keresztény közösségének sorsa jól mutatja, hogy miközben a világban évről évre nő a keresztények száma, "kontinensünk belátható történelmi távlatban keresztények nélkül maradhat", és akkor "más hon áll a négy folyam partjára, Más szózat és más keblű nép" - figyelmeztetett a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás Gergely hangsúlyozta: mi azonban azok közé tartozunk, akik úgy gondolják, hogy van remény. A remény forrása mindenekelőtt a hit, a hitből élő közösségek. Közösségek, amelyekben otthonra lelhetünk, és amelyek az idők jeleit hordozzák az emberek számára - mondta.

Kijelentette: tudni kell, hogy ennek az országnak és nemzetnek a megmaradáshoz ilyen közösségekre van szüksége, és közösségeket egyetlen kormány sem építhet. "Azzal segíthet, amivel tud és amit tenni lehet, és örülhet annak, hogyha ez a segítség sokak erőfeszítésének, elkötelezettségének köszönhetően eléri célját, és a remény beteljesül" - mondta Gulyás Gergely.

Az ünnepségen jelen volt Tarlós István főpolgármester és Erdő Péter bíboros is.

Erdő Péter a közmédiának nyilatkozva azt mondta: minden plébánia egy hívő közösség, nem pusztán egy épület és nem pusztán egy templom. Ez a XII. kerületi közösség is régóta tervezi, hogy egy közösségi házat épít, ahol találkozni lehet.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!