2021. január 24.,
vasárnap, Timót napja

Gruevszki a Facebookon jelentette be, hogy menekültstátuszhoz jutott

Hír TV

2018. november 20., kedd 17:25, frissítve: kedd 17:58

Megkapta a menekültstátuszt Nikola Gruevszki. A Magyar Idők úgy tudja: a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal megalapozottnak találta a volt macedón miniszterelnök által benyújtott kérelmet, mivel szerintük hazájában veszélyben lenne a politikus élete. A hivatal szerint ugyanis az ottani hatóságok nem biztosítanának neki védelmet, Gruevszki hazatérése esetén pedig politikai múltja miatt, koholt vádak alapján a hatalom üldöztetésének lenne kitéve. A lap azt is megírta, hogy a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatalt nem erősítette meg az információikat.

Pozitív elbírálás

Nikola Gruevszki viszont saját Facebook-oldalán erősítette meg, hogy a magyar hatóságok pozitívan bírálták el menedékkérelmét. Ebben ő is arról írt, hogy a macedón szociáldemokrata kormány koncepciós eljárást kezdeményezett ellene. A politikus azt is kijelentette, hogy több halálos fenyegetést kapott a Macedóniából való távozása előtti napokban.

A külügyminiszter délelőtt azt hangsúlyozta, hogy a macedón miniszterelnök ügyében a döntés jogi kérdés, így a kormánynak nincsen ráhatása. A szkopjei magyar nagykövetet tegnap behívatták a macedón külügybe, de ott is ezt a választ adták.

Nincs lezárva

Valaki hazudik Nikola Gruevszki menekültügyi kérelmének elbírálásáról - mondta a Hír TV-nek a Nemzetbiztonsági Bizottság elnöke. Mirkóczki Ádám szerint kedden délig tartott a bizottság ülése, amin személyesen vett részt a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgatója. Mirkóczki szerint Végh Zsuzsanna az ülésen azt közölte, hogy nem zárult még le az eljárás.

A Magyar Idők nem sokkal két óra előtt írta meg, hogy Gruevszki megkapta a menekültstátuszt.

Feljelentést tesz Hadházy

Az ellenzék délelőtt még azzal volt elfoglalva, hogy pontosan hogyan juthatott Magyarországra Gruevszki. Hadházy Ákos feljelentést tesz az ügyben, ismeretlen tettes ellen. A politikus szerint valaki biztosan segített Gruevszkinek átjutni a határon, és illegális határátlépőket segíteni bűncselekmény.