2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

Belföld

Górcső alatt a Political Capital tanulmányai

A Political Capital most azzal került be a hírekbe, hogy a szuverenitásvédelmi törvényt próbálták kisiklatni. 2010 előtt azonban a magyar elhárításnak adott legendás píár- és marketingtanácsok reptették címlapokra a céget.

  • Górcső alatt a Political Capital tanulmányai

Mandiner.hu górcső alá vette a Political Capital (PC) Nemzetbiztonsági Hivatalnak készített tanulmányait, amelyek 2006 és 2009 között láttak napvilágot. Az iratcsomag egy része korábban a Magyar Idők birtokába jutott közérdekű adatigénylés útján, ám a teljes anyag azután került nyilvánosságra 2016-ban, hogy PC-t alaposan megtépázta a dokumentumok körüli botrány.

A húszezer oldalnyi iratot cikksorozatban dolgozza fel a Mandiner, amelynek első részében a tanulmányok tartalmát, keletkezésük hátterét és a szereplőket ismertetik.

  • Az iratok 2006 és 2009 között keletkeztek, terjedelmük mintegy húszezer oldal.
  • A Political Capital akkori vezetői, Somogyi Zoltán és Szabados Krisztián cégei 2006 és 2010 között 432 millió forintnyi kormányzati megbízást kaptak, csak az NBH-tól – az Alkotmányvédelmi Hivatal jogelődjétől – 90 millió forint érkezett. A PC 2019 óta az amerikaiak emberének, Krekó Péternek a cége, amely leplezetlenül terjeszti itthon a tengerentúlról importált propagandát.
  • A tanulmányok keletkezése idején a Gyurcsány-kormány részéről Szilvásy György felügyelte a titkosszolgálatokat, az NBH akkori főigazgatói Galambos Lajos, majd Laborc Sándor voltak. A Bajnai-kormány idején a Datadat kapcsán manapság is felbukkanó Ficsor Ádám felügyelte a szolgálatokat és 2009 második felében Balajti László vette át az NBH vezetését, aki nyilvánosságra hozta a szerződések tényét és leállította a kifizetéseket.
  • Az PC által készített iratok nagy része napirendkutatás, vagyis a cég elemzői azt figyelték, hogy az országos lapokban, az internetes és elektronikus médiában milyen kontextusban jelenik meg az NBH, és a kémelhárítás vezetését érdeklő témák. A PC tanulmányaiban nyomon követték a szélsőségesek tevékenységét, figyelték a blogjaikat és rendszeresen olvasták a Kuruc.infót.
  • A leginkább figyelemre méltó anyagok az NBH arculatépítéséről szóltak, de a PC elemzői a jóslás kategóriájában is kipróbálhatták magukat: kéthetes politikai előrejelzéseket készítettek. Mindemellett közvélemény-kutatásokat is készítettek, amelyekben pártpreferenciákat is vizsgáltak.
  • A PC elemzései nem jutottak el azokhoz a titkosszolgákhoz, akik esetleg használhatták volna őket munkájuk során, ám az anyagok nagy többsége nem is releváns nemzetbiztonsági szempontból – állította a Mandinernek több korábbi magas rangú NBH-tiszt.

A teljes cikket a Mandiner.hu-n olvashatják. 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Balatonalmádi, a békés kikötő + videó

Balatonalmádi, a békés kikötő + videó

Balatonalmádiba le kell hívni az embereket, hiszen a város a tavalyi évhez hasonlóan idén is számos programmal készül. Fabó Péter Balatonalmádi polgármestee és Borsné Simon Györgyi képviselőjelölt volt a Napindító vendége. 

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!