2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Belföld

Goodfriend szerint ez nem beavatkozás

A magyar külügyminiszter szerint a kitiltási ügy nyitott kérdéseit hiába akarja lezárni Magyarország, ha ebben Amerika nem partner. Szijjártó Péter azt mondta, a külföldről pénzelt civil szervezetek nyomásgyakorlása veszélyezteti Magyarország függetlenségét. Az amerikai külügyminisztérium államtitkára nemrégen jelentette be, az Egyesült Államok Közép- és Kelet-Európában akcióterveket készít a korrupció elleni harchoz.

Nem beavatkozás, hanem közös harc a korrupció ellen. André Goodfriend szerint így lehetne összefoglalni az amerikai kormány készülő akciótervét. A héten az amerikai külügyminisztérium emberi jogokért felelős államtitkára egy előadáson arról beszélt: Washington két tucat közép- és kelet-európai országba készít akciótervet a korrupció elleni harchoz. Független civil szervezetek támogatásával akarnak nyomást gyakorolni a kormányokra. A programra több száz millió dollárt költenek, ám az amerikai ideiglenes ügyvivő azt nem tudta megmondani, a magyar akciótervre mennyit áldoznak. „Együtt, partnerként, szövetségesként dolgozunk a magyar kormánnyal, hogy közös célokat érhessünk el. Ha vannak közös céljaink, közös vízióink a társadalmi célokról, akkor a közös munka nem beleavatkozás, hanem partnerség” – mondta André Goodfriend.

A külgazdasági- és külügyminiszter szerint a külföldről pénzelt civil szervezetek nyomásgyakorlása veszélyezteti Magyarország szuverenitását. Szijjártó Péter azt mondta, ellenőrizni fogják a közpénzek felhasználását. „A közpénzek elköltésére Magyarországon vannak jogszabályok. Ha valaki a közpénzeket, jöjjön az külföldről, vagy belföldi költségvetésből, szabálytalanul költi el, az jogi kérdés, és nem sértődhet meg, ha ebben a körben felelősséggel bíró hatóságok eljárnak” – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

André Goodfriend nemrég egy levélre válaszolva azt írta az LMP társelnökének, Schiffer Andrásnak, hogy a magyar kormány számára elérhetők azok az információk, amelyek alapján több magyar állampolgárt is kitiltottak Amerikából. A külügyminiszter cáfol. „Mindig arra hivatkoznak, hogy a fennálló amerikai jogszabályok szerint nekik erre nincs lehetőségük. Aztán hallok vagy olvasok egy ilyen nyilatkozatot, nem tudom hová tenni. Mi lennénk a legboldogabbak, ha az USA a rendelkezésünkre bocsátaná ezeket az információkat, Magyarországnak az az érdeke, hogy a politika területén jelen lévő nyitott kérdéseket lezárjuk, de ez nem fog úgy menni, hogy ezt csak mi akarjuk, ezt az Egyesült Államoknak is akarnia kell” – tette hozzá Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter azt mondta, hiába kérte személyesen is az állítólagos korrupcióra utaló információkat az amerikai ügyvivőtől és a Külügyminisztérium államtitkárától, az adatokat továbbra sem kapta meg.

Gyurcsányék szerint helyénvaló

A Gyurcsány-párt támogatja az Egyesült Államok akciótervét. A párt szóvivője szerint ha Amerika célja az, hogy felszámolja a korrupciós ügyeket, akkor helyénvaló, ha beavatkozik a magyar ügyekbe.

„Amennyiben a korrupció belügy, ez egy fideszes belügy, ezt tudjuk, de mi természetesen azzal értünk egyet, hogyha az Egyesült Államok szövetségesként vigyáz arra, hogy Magyarország ne térjen le a demokratikus útról és ne lopják el kormányzati politikusok az emberek pénzét. Ha ebben tud nekünk segíteni az Egyesült Államok, akkor azt gondolom, hogy ez nagyon helyénvaló” – fogalmazott Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció szóvivője.

Schiffer: Politikai konfliktusról lehet szó

Politikai konfliktus húzódhat az amerikai kitiltás mögött, ha Washington továbbra sem mutat fel konkrét bizonyítékokat – ezt Magyarország élőben című műsorunkban mondta az LMP társelnöke. Az amerikai ideiglenes ügyvivő egyébként válaszolt Schiffer András novemberi levelére, amelyben arra volt kíváncsi a politikus, hogy a kitiltott magyaroknál felmerült-e bűncselekmény gyanúja, illetve hogy erről átadott-e információkat az amerikai fél a magyar hatóságnak. André Goodfriend válaszában azt írta: a kormány a kitiltási ügy egyes részleteit ismerheti, és több információt is kaphatnának, ha kérnének.

„Én önmagában a kitiltással kapcsolatosan szeretnék arra gondolni, hogy konkrét tények vannak, amik adott esetben jogi eljárást is megalapozhatnak a kitiltott személyekkel kapcsolatosan. Ha nincsenek konkrét tények, akkor nyilvánvalóan azokra a politikai konfliktusokra kell gondolni, amelyek egyébként felmerültek az elmúlt hónapokban Magyarország és az Egyesült Államok között” – fogalmazott az LMP társelnöke.

Tekintse meg a Schiffer Andrással készült teljes beszélgetést:

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!