2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Mátyás utolsó éjszakája

Következik:

Híradó 12:00

Belföld

Goodfriend is végignézte a kitiltott énekes fellépését a zsinagógában

Amerikából kitiltott orosz énekes lépett fel a budapesti gettó felszámolásának 70. évfordulójára rendezett ünnepségen a Dohány utcai zsinagógában. A dollármilliomos Joszif Kobzon Brezsnyev kedvence volt – hazájában viszont ma is népszerű táncdalénekes. Három évvel ezelőtt, korrupció gyanúja miatt tiltották ki, előadását mégis megnézte André Goodfriend, az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője.

A gettó 70 évvel ezelőtti felszabadításának évfordulójára érkeztek még január elején a vendégek a Dohány utcai zsinagógába. A rendezvényre a korábbi belépőjegyek árából csaknem 200 millió forint hiányzik. A Budapesti Zsidó Hitközösség (BZSH) ügyvezetőjének októberi feljelentése után a rendőrség sikkasztás és csalás gyanúja miatt kezdett nyomozni.

„Vannak olyan részei a beléptetési és jegyértékesítési rendszernek, amelyet egyrészt hatékonyabban, másrészt pedig szabálykövetőbben vagy jogszabályszerűbben is lehetne üzemeltetni. Erre vonatkozott a feljelentés, és ezért volt az aggodalmunk, hogy jelentős e veszteség” – mondta Schwezoff Dávid, a BZSH ügyvezetője.


Schwezoff Dávidot csütörtökön váltották le. A Budapesti Zsidó Hitközség megbízott ügyvezetője most a Mazsihisz ügyvezetője, az Agrobank egykori vezetője, a börtönviselt Kunos Péter. A beléptetőrendszer üzemeltetésére kiírt pályázat miatt korábban őt támadta Scwezoff. A zárt, meghívásos pályázaton ugyanis egy olyan céget részesítettek előnyben, amelyet a kiírás után két nappal jegyeztek be, és felmerült, hogy a társaság Kunos és a Dohány utcai zsinagóga főrabbijának érdekeltségi körébe tartozott. A megbízott ügyvezető szerint semmilyen törvénytelenség nem volt a beléptetőrendszer üzemeltetése során, ezt csak Shwezoff találta ki.

„Neki az volt a feltétele, hogy a főrabbi úr vonja vissza az aláírását a bizalmatlansági indítványt aláírók közül. Ő erre nem volt hajlandó, és akkor találta ki, hogy mégiscsak valami korrupciógyanús ügy van a háttérben. Semmi nem történt, munka folyt, és a munkának egyik fázisában találta ki ezt, hogy a főrabbi urat felmentse” – fogalmazott Kunos Péter, a hitközösség megbízott ügyvezetője.

Szigorúbb ellenőrzés

A Mazsihisz továbbra is zárt pályázatot ír ki, amelyet egy külsős céggel írattatnak meg. Addig marad a régi üzemeltető. „Még szigorúbban fogjuk ellenőrizni az elszámolási rendszerünket, a beléptetést, a mennyiségeket, és a beléptetés módját. Erre vonatkozóan kamera felszerelése már – szerintem – folyamatban van, tehát  elindult a munka konkrét része” – így a Mazsihisz elnöke, Heisler András.

A gettó felszabadításának 70. évfordulóján tartott ünnepségen műsort adott a Vörös Hadsereg Alexandrov Kórus is, amelynek tagja az egykori szovjet kommunista főpártitkár, Leonyid Brezsnyev kedvence Joszif Kobzon. A Mazsihisz elnöke szerint a korrupció gyanúja miatt az Egyesült Államokból kitiltott milliomos táncdalénekest még Schwezoff Dávid hívta meg, ezért nem tudták már lemondani a fellépését.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!