2021. február 28.,
vasárnap, Elemér napja

Gémesi György szerint túl puha az új törvény

Hír TV

2018. október 20., szombat 13:20, frissítve: szombat 17:45

Támogatja a hajléktalanokra vonatkozó új szabályokat, sőt túl puhának tartja azokat Gödöllő polgármestere. A kormányt korábban több ügyben bíráló Gémesi György most egy Facebookra feltöltött videóban állt ki a törvényi változások mellett. A kancelláriaminiszter az emberiesség szempontjából is jó döntésnek tartja az intézkedés megszavazását. A Menhely Alapítvány igazgatója szerint viszont szociálpolitikai lépesekkel kellene kivezetni az embereket a hajléktalanságból.

„Gyönyörű csempe, tisztaság, tükör, és hogyha megnézik, akkor itt még láthatják a mosdót, hideg-meleg víz van. Tudnak mosni, tisztálkodni…” – a gödöllői hajléktalanszálló fürdőszobáját mutatta be a település polgármestere egy a Facebookra feltöltött videóban.

Gémesi György azért tette közzé a felvételt, mert az első férfi, akit a bíróság elítélt a hajléktalansága miatt, gödöllői. A független városvezető a felvételen bemutatta a városban működő szállót, ahol szerinte egy kollégiuméhoz hasonló körülmények várják a rászorulókat. Azt ugyanakkor problémának nevezte, hogy éjjelente nem mennek be az intézménybe a hajléktalanok. A polgármester támogatja az új szabályokat, sőt túl puhának tartja azokat.

„Azt kérem mindenkitől, ne vigyenek ennivalót, ne adjanak pénzt, a kocsmában köt ki, bort vesznek belőle, és az utcán való életvitelszerű tartózkodás pedig olyan közegészségügyi problémákat jelenthet, amit senki nem akar – fogalmazott – A főtéren félmeztelenül rohangászó emberek voltak az elmúlt időszakban, oda piszkítottak a padra, ott végezték el a dolgukat, és hadd ne soroljam azokat a problémákat, ami miatt komoly gond lehet, hiszen az önök gyereke vagy unokája ugyanarra a padra fog leülni” – tette hozzá Gémesi.

A kancelláriaminiszter Péntek 9 című műsorunkban úgy fogalmazott: az emberiesség szempontjából is helyesnek tartja a törvénymódosítást. Gulyás Gergely szerint ugyanis az állam képes arra, hogy a szociális ellátáson belül gondoskodjon a fedél nélkül maradtakról.

„A többségi társadalom szempontjából is helyes, hiszen szerintem méltatlanok egész egyszerűen azok a helyzetek és állapotok, amelyek néhány aluljáróban kialakultak és a főváros néhány pontján kialakultak. Nem emberi jog szerintem az, hogy valaki közterületen lakhasson” – fogalmazott.

A Menhely Alapítvány igazgatója szerint szociálpolitikai lépések kellenének a drasztikus módszerek helyett, olyanok, amellyel ki lehet vezetni az embereket a hajléktalanságból.

„Ők annyira szegények, hogy az életüket ezzel oldják meg, tehát nekik a bevételi forrásaik abból vannak, hogy a társadalom szolidaritására hagyatkoznak. Ilyet nem lehet megtiltani szerintem. Ezt lehet különböző szociálpolitikai programokkal elősegíteni, hogy az ember ne ezt az utat válassza, idézőjelben válassza, de ugye az, hogyha nincsenek kivezető utak, hogyha nagyon be vannak szűkülve a csatornák, amelyekkel az ember a boldogulását megszervezheti, akkor sajnos sokan fognak ilyen helyzetbe kerülni” – nyilatkozta Aknai Zoltán.

A törvény hétfőn lépett életbe. Péntek délutánra már három hajléktalan került bíróság elé.